Johnson: EL võtku kaitsemeede leppest välja või tuleb leppeta Brexit (1)

Copy
Peaminister Boris Johnson saabumas Biarritzi G7 tippkohtumisele.
Peaminister Boris Johnson saabumas Biarritzi G7 tippkohtumisele. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/ PA Images / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson ütles täna, et leppeta Brexiti vältimiseks tuleb Iiri kaitsemeede lahkumisleppest välja võtta. Euroopa Ülemkogu juht Donald Tusk aga ärgitas teda mitte kirjutama end ajalukku nimega «härra Leppeta».

«Ma ei taha leppeta Brexitit. Ütlen meie sõpradele EL-is, et kui nemad leppeta Brexitit ei taha, siis peame kaitsemeetme leppest välja võtma,» ütles Johnson ajakirjanikele teel G7 tippkohtumisele Prantsusmaal Biarritzis.

Lahkumisleppes olev Iiri kaitsemeede on kindlustuspoliis juhuks, kui pooled ei leia muud viisi piirikontrolli taastamise vältimiseks Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel.

Meede aga hoiab Ühendkuningriigi üleminekuperioodil EL-iga tihedalt seotuna, kuigi ta siis blokki enam ei kuulu. Seepärast on kaitsemeede Johnsoni arvates ebademokraatlik ning rikub ÜK suveräänsust. EL-i hinnangul on kaitsemeede hädavajalik, et vältida vägivalla taaslahvatamist Iirimaa saarel.

Johnson vastas Tuskile, kes ärgitas teda hoiduma minemast ajalukku kui «härra Leppeta» («Mr No Deal»).

«Kui Donald Tusk ei taha minna ajalukku kui härra Leppeta Brexit, siis peaks ka tema seda meeles pidama,» lausus Johnson.

Tusk hoiatas Biarritzis pressikonverentsil: «Üks asi, milles ma koostööd ei tee on »leppeta« Brexit ning jätkuvalt loodan, et peaminister Johnsonile ei meeldi kirjutada end ajalukku kui härra Leppeta.»

«Oleme nõus kuulama ideesid, mis on teostatavad, realistlikud ning aktsepteeritavad kõikidele liikmesriikidele, kaasa arvatud Iirimaale,» rõhutas ta.

Johnson lubab viia ÜK EL-ist välja 31. oktoobril kas lahkumisleppega või ilma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles