Kiievis toimus mitteametlik iseseisvuspäeva paraad (6)

Copy
Pilt Kiievis täna toimunud mitteametlikust iseseisvusparaadist, kus paljud sõjas hukkunute sugulased kandsid käes surmasaanute pilte.
Pilt Kiievis täna toimunud mitteametlikust iseseisvusparaadist, kus paljud sõjas hukkunute sugulased kandsid käes surmasaanute pilte. Foto: Efrem Lukatski / AP / Scanpix

Kiievis osales täna iseseisvuspäeva auks korraldatud mitteametlikul paraadil umbes 20 000 inimest, neist enamik vormis sõjaväelased. Päev varem tühistas uus president Volodõmõr Zelenskõi traditsioonilise sõjaväeparaadi ning lubas säästetud rahaga maksta sõjaväelastele preemiat.

Sõdurid ja Ida-Ukraina sõja veteranid korraldasid aga omaenda paraadi ning jalutasid läbi Kiievi kesklinna koos sugulaste ja neid tänama tulnud inimestega. 

Marss oli emotsionaalne - mõned nutsid ning teised põlvitasid sõjas langenute sugulaste ees. Ida-Ukraina sõjas on surma saanud umbes 13 000 inimest.

Mõnel oli käes sõjas hukkunud sugulase pilt. Neile kõrvalseisjad plaksutasid ning hüüdsid tänusõnu.

Paljud marssijad kandsid sõjaväevormi asemel tikitud särki, millest on viimastel aastatel saanud isamaa-armastuse sümbol.

«See marss... näitab meie rahva jõudu ja hinge,» ütles Irõna Gorai. Tal oli käes pilt oma pojast, kes sõdurina viis aastat tagasi surma sai.

«Tulime näitama oma ühtsust. On hea näha nii palju inimesi üle kogu Ukraina. Tunneme, et me pole üksi,» ütles ühe ohvitseri lesk Olena Ještšenko.

«Kodumaa kaitsjate marss on vajalik,» lisas 53-aastane ratastoolis veteran Oleksandr.

Kiievi keskväljakul toimus ka tseremoonia, kus president Zelenski andis riikliku autasu umbes 30 sõdurile. President väljendas lootust, et Ukrainasse saabub viimaks rahu.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles