Allikad: G7 liidrid esialgu Venemaad gruppi tagasi ei võta (1)

Copy
G7 riikide liidrid Prantsusmaal ümarlaua ääres.
G7 riikide liidrid Prantsusmaal ümarlaua ääres. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / PA Images / Scanpix

Prantsusmaal kohtuvad G7 riikide liidrite arvates pole Venemaa gruppi tagasivõtmiseks ning G8 taasloomiseks aeg küps, kuid nad toetavad Venemaaga koostöö tihendamist, ütlesid allikad täna.

"G7 riikide liidrid toetavad koordineerimise tugevdamist Venemaaga..., kuid taasintegreerimiseks on liiga vara," ütles üks diplomaadist allikas, kes palus anonüümsust.

Tema sõnul kiitsid G7 liidrid otsuse heaks eile tippkohtumise avanud õhtusöögil.

G7 liidrite seekordne istung kestab 24.-26. augustini. Selles osalevad Itaalia, Jaapani, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, USA ja Ühendkuningriigi juhid ning EL-i tippametnikud.

Kui Venemaa Krimmi 2014. aastal annekteeris, siis viskasid grupi teised liikmed Venemaa tollase USA presidendi Barack Obama mahitusel G8-st välja ja nimetasid end ümber G7-ks.

Venemaa tagasivõtmist aga toetab Obama mantlipärija Donald Trump, kes võõrustab grupi järgmist kohtumist 2020. aastal.

Kui Trumpilt eile küsiti, kas ta kutsub järgmisel aastal Venemaa G7 kohtumisele, siis ta vastas: "Seda ma ei tea. See on kindlasti võimalik."

G7 liidrid andsid ka Prantsusmaa presidendile Emmanuel Macronile ülesande saata Iraanile sõnum ajal, mil Iraani tuumalepet ümbritsevad pinged tõusevad, ütles allikas.

"Emmanuel Macron sai mandaadi vestelda Iraaniga ning saata sõnum," et Iraan väldiks piirkonnas eskalatsiooni, lisas ta.

Macron kohtus reedel Pariisis Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifiga ning vestles telefonitsi ka president Hassan Rouhaniga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles