Trumpi Põhja-Korea järjekordne raketikatsetus ei rõõmustanud

Copy
Eile tehtud ja täna avaldatud pilt Põhja-Korea katsetatud raketisüsteemist.
Eile tehtud ja täna avaldatud pilt Põhja-Korea katsetatud raketisüsteemist. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump tunnistas täna, et ei «rõõmusta» Põhja-Korea järjekordse raketikatsetuse üle, kuid püüdis vahejuhtumi tõsidust pehmendada. 

«Ma ei rõõmusta selle üle, kuid tegemist ei ole kokkuleppe rikkumisega,» ütles Prantsusmaal Biarritzis G7 riikide tippkohtumisel osalev Trump ajakirjanikele. 

Põhja-Korea riiklik ajakirjandus teatas, et riigijuht Kim Jong-un osales «ülisuure raketiheitja katselaskmisel». 

Pyongyang tulistas laupäeval välja kaks lühimaaraketti, teatas Lõuna-Korea sõjavägi. Tegemist oli juba mitmenda raketikatsetusega viimasel ajal, millega on soovitud protestida nädala eest lõppenud USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste vastu.

Jaapani peaminister Shinzo Abe oli oma hinnangus karmim.

«Lühimaarakettide väljatulistamine Põhja-Korea poolt rikub selgelt ÜRO Julgeolekunõukogu vastavasisulisi resolutsioone. See oli meie jaoks äärmiselt kahetsusväärne,» ütles Prantsusmaal Biarritzis G7 tippkohtumisel osalev Abe. 

Trump on panustanud tohutult poliitilist kapitali isiklikku diplomaatiasse Kimiga, mis seni on osutunud ebaõnnestunud katseks veenda diktaatorit oma tuumarelvaarsenalist loobuma. 

Järjekordne katsetus võib veelgi enam takistada läbirääkimiste taasalustamist. Kõnelused on olnud ummikus pärast veebruarikuist tippkohtumist, mis lõppesid Hanois enneaegselt ilma kokkuleppeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles