Iraani välisminister saabus G7 kohtumise ajal Biarritzi

Copy
Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi lennuk Biarritzi lennuväljal.
Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi lennuk Biarritzi lennuväljal. Foto: Reuters/ScanPix

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif saabus täna üllatuslikult Prantsusmaa kuurortlinna Biarritzi, et G7 tippkohtumise ajal läbirääkimisi pidada, teatas Iraani ministeeriumi pressiesindaja. 

Zarifi etteteatamata saabumine võib olla kohtumise võõrustaja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni riskantne katse leida lahendus Iraani ja Ühendriikide kasvavatele pingetele.

Tema näost-näkku kohtumist USA presidendi Donald Trumpiga oodata ei ole, kuid nende kahe mehe viibimine samas paigas annab teatud lootust leevenemiseks. 

«Zarif .... saabus Biarritzi, kus toimub G7, et jätkata kõnelusi viimaste meetmete üle, millest rääkisid Iraani ja Prantsuse presidendid,» kirjutas Twitteris Abbas Mousavi, viidates jõupingutustele tuumaleppe päästmiseks. 

«Mingeid kohtumisi või läbirääkimisi Ameerika delegatsiooniga selle reisi ajal ei toimu,» lisas ta.

Prantsuse ametiisikud kinnitasid, et Zarif peab kõnelusi oma Prantsuse kolleegi Jean-Yves Le Drianiga, kuid mingeid kohtumisi ameeriklastega «selles etapis ei ole oodata».

Üks Prantsuse diplomaat oletas, et Macron võis Trumpi Iraani ministri külaskäigust teavitada laupäevasel improviseeritud einel hotelli terrassil. «Me töötame ameeriklastega täiesti läbipaistvalt,» lausus anonüümsust palunud diplomaat ajakirjanikele.

Samuti Biarritzis viibiva USA rahandusministri Steven Mnuchini sõnul aga on Trump varem öelnud, et kui Iraan «soovib maha istuda ja läbi rääkida ei sea ta tingimusi». 

Macron ja tema Iraani ametivend Hassan Rouhani  on pidanud viimastel nädalatel mitmeid telefonikõnelusi, mis on suunatud Teherani ja Washingtoni suhete leevendamisele. 

Põlisvaenlased USA ja Iraan on piike murdnud sestsaadik, kui Trump viis mullu Ühendriigid ühepoolselt välja 2015. aasta ajaloolisest tuumaleppest, mis leevendas sanktsioone Teheranile vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

G7 tippkohtumise eel pidas Macron Zarifiga läbirääkimisi Pariisis. Presidendi eesmärk on tuua Teheran ja Washington tagasi läbirääkimistelaua taha. 

Euroopa valitsused on kritiseerinud Trumpi «maksimaalse surve poliitikat» Teheranile läbi karmide sanktsioonide, milles nähakse ka riski konflikti süttimiseks Lähis-Idas. 

Macron on ärgitanud USA administratsiooni pakkuma Iraanile teatud kergendust, peatades näiteks sanktsioonid naftamüügile Hiinasse ja Indiasse.

«Et alustada sellist lähenemist, on meil vaja, et president Trump nõustuks mõttega vajadusest teha paus (»maksimaalse surve« poliitikas),» lausus varem sel nädalal ajakirjanikele Prantsuse diplomaat. 

Selles võiks näha esimest sammu Iraani tagasitoomisel kõnelustelaua taha, mis omakorda võiks viia uue rahvusvahelise leppeni Teherani tuumaprogrammi piiramiseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles