Trump: G7 on Iraani tuumaküsimuses ühtne

Copy
USA president Donald Trump ja Saksa kantsler Angela Merkel esmaspäeval Prantsusmaal Biarritzis G7 tippkohtumisel.
USA president Donald Trump ja Saksa kantsler Angela Merkel esmaspäeval Prantsusmaal Biarritzis G7 tippkohtumisel. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

USA president Donald Trump kinnitas esmaspäeval tippkohtumisel Prantsusmaal Biarritzis, et G7 riigid on ühtsed soovis tagada, et Iraan ei omandaks tuumarelva. 

«Ühtsus on suur,» kinnitas Trump pressikonverentsil. «Oleme jõudnud enam-vähem otsusele,» lisas president, selgitades, et see tähendab Iraani tuumavaba staatust. 

Trumpi kõrval seisnud Saksa kantsler Angela Merkel lisas, et kõnelused selle saavutamiseks «edenevad aeglaselt». 

Esmaspäeva hommikul ütles Trump, et tal on veel «liiga vara» kohtuda Biarritzi saabunud Iraani välisministriga. USA president lisas, et Washington ei taha Iraanis režiimivahetust, vaid soovib piirata riigi tuumaambitsioone. 

Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi kutsus Biarritzi Prantsuse president Emmanuel Macron, kes on juhtinud püüdeid vähendada pingeid Iraani ja USA vahel. Iraani välisminister kohtus Biarritzis Macroni, Prantsuse välisministri Jean-Yves Le Driani ja teiste Euroopa riikide ametnikega. 

«Ma teadsin kõigest, mida ta (Macron) tegi ja ma kiitsin kõik heaks,» lausus USA riigipea, lisades, et Prantsuse president palus Zarifi tippkohtumisele kutsumisele tema heakskiitu. 

Trump kinnitas, et Washington on huvitatud vaid Iraani tuumaambitsioonide piiramisest, ehkki USA valitsusametnikud on korduvalt öelnud, et Teheran peab lõpetama ka ballistiliste rakettide väljatöötamise, väliskonfliktides osalemise, sekkumise teiste riikide siseasjadesse ja hakkama käituma normaalse riigina. 

«Me ei soovi režiimivahetust. Te võite vaadata, kuidas see teistes kohtades välja on kukkunud,» lausus Ühendriikide president. «See, mida me tahame, on väga lihtne...tuumavabadus». 

Põlisvaenlased USA ja Iraan on piike murdnud sestsaadik, kui Trump viis mullu Ühendriigid ühepoolselt välja 2015. aasta ajaloolisest tuumaleppest, mis leevendas sanktsioone Teheranile vastutasuks tuumaprogrammi piiramisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles