Brasiilia president mõnitas Macroni naist

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) ja Brasiilia president Jair Bolsonaro 28. juunil Jaapanis Osakas G20 tippkohtumisel.
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) ja Brasiilia president Jair Bolsonaro 28. juunil Jaapanis Osakas G20 tippkohtumisel. Foto: Jacques Witt/AFP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron mõistis esmaspäeval hukka Brasiilia presidendi Jair Bolsoraro «erakordselt jämedad» solvangud oma abikaasa Brigitte'i aadressil.

«Ta esines äärmiselt jämedate märkustega minu abikaasa kohta,» ütles Macron pressikonverentsil, kui talt paluti kommentaari Brasiilia riigipea avalduste kohta. «Mida ma oskan öelda? See on kurb. Nii tema enda kui ka brasiillaste jaoks.»

Bolsonaro avaldas pühapäeval toetust Facebookis avaldatud seksistlikule postitusele Brigitte Macronist.

Sellega andis Bolsonaro oma hoogu juurde sõnasõjale Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga, kes kritiseerib Brasiilia presidenti Amazonase vihmametsi laastavate põlengute pärast.

Pühapäeval riputas üks Bolsonaro toetaja Facebooki meemi, kus ta naeruvääristas Brigitte Macroni välimust ning võrdles teda Brasiilia esileedi Michelle Bolsonaroga. Meemis oli kiri: «Kas sa nüüd mõistad, miks Macron Bolsonarot kiusab?»

Bolsonaro vastas Macroni silmas pidades: «Ära nüüd tüüpi alanda, ha ha.» 

Brasiilia presidendi toetaja vihjas ilmselt Brigitte Macroni vanusele. 66-aastane Macron on Michelle Bolsonarost (37) 29 aastat vanem. 

Uudisteagentuur AFP küsis Bolsonaro kantseleilt, kas vastus tuli otse presidendilt. Kantselei keeldus seda kinnitamast. 

Põlengud maailma suurimas vihmametsas Amazonases on jõudnud maailma suurriikide diplomaatia päevakorda, sest Euroopa riigid hakkasid maakera kopsudeks hüütavate metsade päästmiseks nõudma kliimamuutuse skeptikult Bolsonarolt tegusid.

Bolsonaro on tauninud «välissekkumist» ja Prantsuse presidendi «kolonialistlikku mentaliteeti».

Bolsonaro kaitseks on välja astunud paljud Brasiilia poliitikud, kaasa arvatud presidendi poeg Eduardo ning haridusminister Abraham Weintraub.

Eduardo Bolsonaro, kellest saab ilmselt Brasiilia suursaadik USA-s, jagas reedel Twitteris videot kollavestide meeleavaldusest pealkirjaga «Macron on idioot». Tema sõnul oli see «sõnum» Prantsusmaa liidrile.

Brasiilia haridusminister seevastu sõimas pühapäeval Macroni «oportunistlikuks idioodiks» ja «iseloomutuks presidendiks».

Viimastel andmetel on Brasiilias sel aastal süttinud juba pea 80 000 metsa- ja maastikupõlengut, mis on suurim arv pärast 2013. aastat. Üle poolte tulekahjudest on puhkenud Amazonase piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles