USA riigiprokuratuur taotleb Pittsburghi tulistajale surmanuhtlust

Copy
FBI agendid pärast tulistamist sünagoogi juures.
FBI agendid pärast tulistamist sünagoogi juures. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

USA riigiprokuratuur taotleb Pittsburghi sünagoogis eelmisel aastal tule avanud ja 11 inimest tapnud 46-aastasele Robert Bowersile surmanuhtlust, teatasid esmaspäeval võimuesindajad.

Süüdistuse kohaselt sisenes Bowers Elupuu sünagoogi automaadiga AR-15 ja kolme püstoliga ning tappis seejärel 11 ja vigastas veel kuut inimest, kelle seas oli neli politseinikku. Tulistaja võeti kinni pärast seda, kui ta sai tulevahetuses korrakaitsjatega haavata.

Bowersile esitati 44 süüdistust, mille seas on föderaalsed vihakuriteod.

Süüdistuste järgi rikkus Bowers tapmistega ohvrite põhiseaduslikku õigust usuliste tõekspidamiste vabale praktiseerimisele ning seda loetakse USA seaduste järgi vihakuriteoks. 

Justiitsministeeriumi teatel võib Bowersit süüdimõistmise korral oodata surmanuhtlus või vabastamisvõimaluseta eluaegne vanglakaristus. 

Ühendriikides on antisemiitlikud juhtumid sagenenud. Kui 2016. aastal registreeriti neid 1267, siis 2017. aastal juba 1986.

Antisemitismiga võitleva vabaühenduse Laimuvastane Liiga (Anti-Defamation League) andmetel on Pittsburghi juhtum tõenäoliselt kõige ohvriterohkem rünnak juudi kogukonnale USA ajaloos. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles