Saksa paremäärmuslased kavandasid Chemnitzis migrandijahti (3)

Copy
Paremäärmusliku ühenduse Pro Chemnitz meeleavaldus.
Paremäärmusliku ühenduse Pro Chemnitz meeleavaldus. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS / Scanpix

Saksa politsei raporti kohaselt kavandasid paremäärmuslased Chemnitzis välismaalastele vägivaldset «jahti», kummutades sellega ametnike kahtlused, kas äärmuslaste käitumine oli spetsiifiliselt migrantide vastu suunatud.

Saksimaa kaitsepolitsei jõudis Chemnitzi paremäärmuslaste kirjavahetust uurides järeldusele, et äärmuslased olid võtnud eelmise aasta meeleavalduste ajal eesmärgiks korraldada sihipäraseid rünnakuid välismaist päritolu isikutele, selgub väljaande Süddeutsche Zeitung ning ringhäälingujaamade WDR ja NDR uurimisest.

Eelmise aasta 26. augustil pussitati Chemnitzis surnuks 26-aastane Saksa kodanik. Kuriteos kahtlustati välismaist päritolu isikuid, muuhulgas 23-aastast süürlast, kes oli hiljuti tapmises süüdi mõistetud.

Pussitamisele järgnesid nädalapikkused paremäärmuslaste meeleavaldused, mis tõi kokku neonatse üle Saksamaa. Aktsioonide käigus rünnati ja aeti tänavatel taga migrante ja võõramaise välimusega inimesi.

Saksimaa politsei järeldas nüüd juurdluse tulemusena, et meeleavaldajatel oli selge valmidus kasutada vägivalda politseinike, välismaist päritolu isikute, poliitiliste vastaste ja ajakirjanike vastu, teatas Süddeutsche Zeitung.

Raporti kohaselt kasutasid meeleavaldajad korduvalt Chemnitzi sündmuste ajal sõna «jaht» («Jagd») ning avaldasid soovi immigratsioonitaustaga isikuid rünnata või kiitlesid juba toimunud rünnakutega.

Raporti sõnul näitab paremäärmuslaste vestluste uurimine, et välismaalaste vastu pandi toime tegelikke vägivallaakte. Samuti kiitlesid mõned meeleavaldajad selle üle, et on migrante rünnanud.

Meeleavaldused tõstatasid toona debati selle üle, kas rünnakutes olid spetsiifiliselt võetud sihikule välismaalased ja võõramaise välimusega inimesed.

Toonane Saksa kaitsepolitsei juht Hans-Georg Maassen kahtles selles ning seadis avalikult kahtluse alla välismaalaste tagaajamist kujutavate videote ehtsuse.

Kantsler Angela Merkeli Kristlike Demokraatide ridadesse kuuluva Maasseni väited ja tema lähedane seotus paremäärmusliku erakonnaga Alternatiiv Saksamaale vallandas valitsuskriisi, mis oleks äärepealt valitsusliidule lõpu teinud.

Valitsusliidus olevad sotsiaaldemokraadid nõudsid Maasseni ametist vabastamist ning viimaks oli ta sunnitud kaitsepolitsei juhi kohalt lahkuma.

Saksimaa politsei raport on osa 2018. aasta augusti sündmuste uurimisest ning see on saadetud peaprokurörile edasiseks hindamiseks.

Laupäeval toimus augustisündmuste mälestamiseks Chemnitzis paremäärmuslaste meeleavaldus, kuhu kogunes politsei sõnul 450 inimest.

Saksimaalt ja ümbruskaudsetest liidumaadest oli Chemnitzisse korda valvama saadetud ligi 600 korrakaitsjat. Ajutiselt peeti kinni üks meeleavaldaja, kes oli teinud meeleavaldusel natsisaluuti.

Eelmisel nädalal mõisteti üheksaks ja pooleks aastaks vangi 23-aastane süürlane, kes oli tapnud eelmise aasta 26. augustil 35-aastase Saksa kodakondse. Juhtumiga seoses on kuulutatud tagaotsitavaks ka Iraagi päritolu mees.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles