Jaapan andis tulvaohu tõttu 670 000 inimesele evakuatsioonikäsu

BNS
Copy
Üleujutus
Üleujutus Foto: Kyodo / Reuters

Jaapani võimud andsid kolmapäeval tulva- ja maalihkeohu tõttu riigi edelaosas 670 000 inimesele evakuatsioonikäsu ning teatasid vähemalt kahe inimese hukkumisest. 

Võimud olid piirkonnas jätkuvate paduvihmade tõttu juba andnud ligi miljonile inimesele evakuatsioonisoovituse.

Evakuatsioonikäsk järgneb Jaapani meteoroloogiaameti (JMA) sammule kuulutada mitmes Kyushu saare põhjapiirkonnas välja kõrgeim häireolukord. 

Häire kuulutatakse välja «kõrge katastroofi tõenäosuse korral» ja see aktiveeritakse pärast katastroofi väljakuulutamist. Häireolukorra puhul on inimestel kohustus rakendada oma elude kaitseks meetmeid. 

JMA kuulutas häireolukorra välja mõnedes Saga, Fukuoka ja Nagasaki prefektuuride osades Kyushu põhjaosas.

Suga prefektuuris leiti ühest tulvavete poolt kaasa viidud autost surnud mees. Teine mees sai surma Fukuokas, kui ta püüdis lahkuda tulvavetes lõksu jäänud sõidukist.

Valitsuse kõneisik Yoshihide Suga ütles, et Sagas on ühel inimesel «kardiorespiratoorne seiskumine». Jaapani ametnikud kasutavad seda terminit tavaliselt viitamaks inimese surma, mida arst ei ole veel ametlikult kinnitanud.

Tuletõrje- ja katastroofiameti teatel on neile laekunud juba mitu teadet üleujutatud majadest Saga prefektuuris ning ametnikud püüavad kinnitada kahju üksikasju. 

«Me näeme seninägematus ulatuses paduvihmasid linnades, kus me oleme väljastanud erakorralised hoiatused,» teatas JMA kolmapäeva hommikul kiiruga korraldatud pressikonverentsil. 

«See on olukord, kus te peaksite andma endast parima oma elude kaitsmiseks,» ütles ilmateenistuse ametnik Yasushi Kajiwara, kutsudes inimesi järgima evakuatsioonisoovitusi enne, kui need käskudeks muudetakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles