Tansaania alustab peagi kõigi Burundi pagulaste tagasisaatmist

BNS
Copy
Burundi pagulased.
Burundi pagulased. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Tansaania teatas eile, et saadab alates 1. oktoobrist tagasi kõik riigis viibivad Burundi pagulased, lisades, et teeb selles valdkonnas koostööd ÜRO-ga.

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR) aga tegi avalduse, milles rõhutas, et pagulaste tagasipöördumine peab olema vabatahtlik.

Tansaania valitsuse andmetel on riiki tulnud umbes 200 000 Burundi pagulast, paljud neist saabusid pärast poliitilise kriisi puhkemist Burundis 2015. aastal.

«Kokkuleppel Burundi valitsusega ja koostöös UNHCRga, alustame kõigi Burundi pagulaste tagasisaatmist 1. oktoobril,» ütles Tansaania siseminister Kangi Lugola.

«Selle kokkuleppe alusel repatrieeritakse igal nädalal 2000 pagulast, kuni Tansaanias ei ole enam ühtegi Burundi pagulast,» lisas ta.

Burundi langes kriisi 2015. aasta aprillis, kui tolleaegne president Pierre Nkurunziza, kelle režiimi süüdistati ulatuslikes inimõigusrikkumistes, kuulutas, et taotleb kolmandat ametiaega.

Ta valiti tagasi sama aasta juulis, kuid riigipea avaldusele järgnesid rahutused ja nende mahasurumine, mis halvasid kogu riigi.

Vägivald nõudis vähemalt 1200 inimese elu ja üle 400 000 inimese põgenesid oma kodudest.

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR) märkis oma avalduses, et kuigi üldine julgeolekuolukord on paranenud, on UNHCR seisukohal, et Burundis ei ole praegu tingimused põgenike naasmise julgustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles