Pentagoni eksjuht Mattis: USA ei jää liitlasteta ellu (2)

BNS
Copy
James Mattis.
James Mattis. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA

Endine USA kaitseminister hoiatas, et Ühendriigid ei jää ellu ilma liitlasteta, kui hiljutisel G7 tippkohtumisel Biarritzis ilmnes taas, et president Donald Trump ei käi oma võtmepartneritega ühte jalga.

«Merejalaväes on tavaks öelda: kui lähed lahingusse, võta kaasa kõik oma sõbrad, kel on relvad,» kirjutas Mattis Wall Street Journalis oma esimeses avalikus sõnavõtus pärast seda, kui ta poliitiliste erimeelsuste tõttu detsembris valitsusest lahkus. 

«Liider peab omama strateegilist arukust, mis hõlmab austust nende riikide vastu, mis seisid raskel hetkel meie kõrval,» kirjutas Mattis.

«Liitlastega riigid arenevad, liitlasteta närbuvad. Üksi ei suuda Ameerika kaitsta meie rahvast ja majandust.»

Mattise arvamuslugu ilmus vaid mõni tund enne, kui tema mantlipärija Mark Esper pidi andma kaitseministrina oma esimese pressibriifingu kaamera ees. 

Esperil lasub vastutus teha teoks Trumpi nõudmine tuua Ühendriikide väed välja Afganistanist, Iraagist ja Süüriast -- poliitika, mille pärast Mattis presidendiga tülli läks. 

Merejalaväe erukindral Mattis märkis, et astus tagasi pärast seda, kui tema konkreetsed lahendused ja strateegilised nõuanded, eelkõige usalduslike suhete hoidmine liitlastega USA juhtkonnas enam vastukaja ei leidnud. 

Mattis sarjas hüperparteilist õhkkonda Washingtonis, mis tema sõnul õõnestab Ühendriikide juhirolli maailmas, lisades, et Washingtonis praktiseeritav poliitiline vennatapp ei olnud just tema maitse järgi. 

«Sõjaväelasena ei tee mulle enim muret välisvaenlased, vaid meie sisemised lahkhelid,» tõdes ta. 

«Erinevalt varasemast, kui me olime ühtsed ja meelitasime ligi liitlasi, näib meie praegune ainus ühisosa olevat lahkulöömine.» 

«Säilitamaks oma liidrirolli, on meil vaja esmalt omaenda riik üheskoos tegutsema panna, eriti kui me soovime teisi aidata.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles