Kliimaaktivist Greta Thunberg soovitas Trumpil hakata teadlasi kuulama (3)

Copy
16-aastane kliimaaktivist Greta Thunberg New Yorkis.
16-aastane kliimaaktivist Greta Thunberg New Yorkis. Foto: Lev Radin/Pacific Press/SIPA / Lev Radin/Pacific Press/SIPA / Scanpix

Kaks nädalat jahil viibinud kliimaaktivist Greta Thunberg jõudis eile New Yorki. ÜRO kliimakonverentsidele sõitnud Thunberg kommenteeris pressikonverentsil ka Ameerika Ühendriikide presidenti ning Amazonase vihmametsade põlenguid.

Eile jõudis kaks nädalat kestnud laevareis Ühendkuningriigist New Yorki. Kuigi esialgu oleks noor kliimaaktivist pidanud jõudnud Ameerikasse teisipäeval, siis tugevate tuulte tõttu reis venis päeva jagu.

Sadamas ootavate poolehoidjate toetusel nentis Thunberg pressikonverentsil, et tagasi maa peal olemine vajab harjumist.

Thungbergi peamine sõnum oli aga ühine võitlus kliimamuutuse vastu. «Me peame koos seisma ja tegutsema, sest vastasel juhul võib [pärast] olla juba liiga hilja.» Publiku toetusest kannustatuna ütles kliimaaktivist: «Ärme enam kauem oota. Tegutseme nüüd.»

Kaks nädalat laeval viibinud Thunberg kajastas oma reisi ka sotsiaalmeedias, postitates pilte oma reisist.

Tagasivaatavalt ütles Thunberg: «See on hullumeelne, et 16-aastane peab ületama Atlandi, et avaldada oma seisukohta... kliima ja ökoloogiline kriis on globaalsed kriisid ning suurimad, millega inimkond on pidanud tegelema.»

Kui noorelt kliimaaktivistilt küsiti, kas tal on ka sõnum kliimamuutust eitavale USA presidendile Donald Trumpile, ütles Thunberg: «Minu sõnum talle on – kuula teadlasi. Ilmselgelt ta seda ei tee. Kui keegi ei ole suutnud teda veenda kliima kriisis ja selle kiireloomulisuses, siis miks ma peaks olema suuteline seda tegema?»

Samuti tundis Thunberg muret arengute üle Amazonase vihmametsades, mis on tema sõnul märgiks sellest, et inimkond peab lõpetama looduse hävitamise.

«Meie sõda loodusega peab lõppema,» lausus ta, nimetades maailma suurimas vihametsas möllavaid tulekahjusid südantlõhestavaiks.Thunberg ületas Atlandi ookeani heitevabal jahil, et võtta osa järgmisel kuul toimuvast ÜRO tippkohtumisest, mis keskendub kliimamuutusele. Aktivist oli tippkohtumisest loobumas, kuid siis pakuti talle kohta jahil Malizia II.

Thunbergi vastuseis lendamisele raskendab Euroopasse naasmist

Thunbergi vastuseis lennukiga reisimisele on põhjuseks, miks ta laevareisi ette võttis. Tema sõnul ei lenda ta seepärast, et lennukid põhjustavad palju heitgaase.

Lisaks on aktivistil plaanis minna aasta lõpus ka Tšiilis toimuvale ÜRO kliimamuutuse tippkohtumisele, samuti lennukeid kasutamata. Thunberg kavatseb selleks kasutada nii busse kui ronge või ka laeva.

Samas ei ole selge, kuidas Thunberg Tšiilist tagasi koju Rootsi naaseb, ilma lennukita.

Laevareis New Yorki on samuti toonud kaasa kriitikat ülejäänud laeva meeskonna osas. Laeva kaas-kipper Boris Herrmann andis läbi esindaja teada Saksa ajalehele TAZ, et lendab Euroopasse tagasi lennukiga, ning ka meeskond, kes jahi tagasi Euroopasse toimetavad, lendab lennukiga New Yorki.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles