Jaapan plaanib tuleva aasta kaitsekulutusteks 50,3 miljardit dollarit

Copy
Jaapani helikopterikandja Izumo sellel 26. juunist pärineval fotol.
Jaapani helikopterikandja Izumo sellel 26. juunist pärineval fotol. Foto: AP/Scanpix

Jaapani kaitseministeerium taotleb 2020. aasta rahandusaastaks 5,32 triljoni jeeni (50,3 miljardi USA dollari) suurust kaitse-eelarvet, selgus reedel kaitseametkonna dokumendist. 

Jaapani kaitsekulutused on suurenenud alates peaminister Shinzo Abe ametisse astumisest 2012. aasta detsembris seitse aastat järjest ja selle aja jooksul ühtekokku 13 protsenti. 

2018. aastal olid Jaapani kaitsekulutused maailmas nende arvestamise meetodist sõltuvalt kas 8. või 9. kohal. 

Abe on püüdnud laiendada Jaapani enesekaitsejõudude (SDF) rahvusvahelist rolli ja võimet koostöö ja relvade ühildatavuse suurendamise teel USA-ga. 2015. aastal asus peaminister tõlgendama Jaapani patsifistlikku põhiseadust viisil, mis lubab kasutada SDF-il jõudu Jaapani liitlaste kaitseks. 

Jaapani viieaastane keskpika perspektiivi kaitseprogramm näeb ette 27 triljonit jeeni (255 miljardi USA dollari) kulutamist 2024. aasta lõpuni. 

Järgmisel aastal peaks Jaapani kaitse-eelarve suurenema 1,2 protsenti ning suuremate kuluartiklite seas on kuue varghävitaja F-35B ost tegevusvalmidusega aastaks 2024. Üks F-35B maksab 14 miljardit jeeni (132 miljonit dollarit). 

See on esimene varghävitajate partii ühtekokku 42-st F-35B-st, mille Jaapan lähiaastatel koos 105 hävitajaga F-35A Ühendriikidelt ostab. 

Tehingu lõpuleviimise korral on Jaapanil 147 varghävitajat ehk suurim taoline hävitajapark USA järel. 

Jaapani kaitseministeerium kavatseb varghävitajate vastuvõtmiseks ümber kujundada ühe kahest praegu helikopterikandjana tegutsevast sõjalaevast. Izumo 3,1 miljardit jeeni (290 miljonit USA dollarit) maksev ümberehitamine algab veel sel aastal. 

Kaitseminister Takeshi Iwaya ütles varem sel kuul, et Izumot hakkavad kasutama ka USA varghävitajad F-35B. 

Izumo on mõeldud peamiselt kasutamiseks ühisõppustel ja Jaapani kaitseks, mitte Ühendriikide ühepoolseteks missioonideks.

Kriitikute hinnangul suurendab USA ja Jaapani relvajõudude üha tihedam lõimimine ohtu, et Jaapan võib sattuda Washingtoni juhitavasse konflikti.

Helikopterikandja ümberehitamisega lennukikandjaks eemaldub Jaapan ka aastakümneid kestnud lennukikandjate ehitamisest hoidumise poliitikast. 

USA järjestikused valitsused on nõudnud Jaapanilt suurema koorma kandmist ühistes kaitseettevõtmistes ning president Donald Trumpi ajal on Washingtoni surve üha suurenenud. 

Jaapani järgmise aastakümne kaitsesuunised näevad ette kosmosele spetsialiseeruva sõjaväeüksuse loomist ja meetmete tugevdamist küber- ja elektromagnetiliste rünnakute vastu. 

Sel aastal leppisid Jaapan ja Ühendriigid kokku koostöös kosmoses ajal, kui Hiina ja Venemaa püüavad laiendada oma sõjalisi võimeid kosmosesse. 

Jaapani kaitseministeerium taotleb 52,4 miljardit jeeni (490 miljonit dollarit) 20-liikmelise üksuse loomiseks SDF-i õhukomponendi osana, et jälgida kosmoseprügi mõju ja Jaapani satelliitide võimalikku elektromagnetilist segamist, samuti suure lahutusvõimega radarit ja optilist teleskoopi kasutava jälgimissüsteemi hankimiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles