Türgi: Gibraltarilt lahkunud Iraani naftatanker suundub Liibanoni

Copy
Iraani naftatanker Adrian Darya 1 18. augustil Gibraltari vetes.
Iraani naftatanker Adrian Darya 1 18. augustil Gibraltari vetes. Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

Diplomaatiliste vaidluste keskmes olnud Iraani naftatanker, mille Gibraltari võimud kahe nädala eest vabaks lasid, on teel Liibanoni, ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu reedel.

«See tanker ei suundu tegelikult Eskeruni (Türgis), vaid Liibanoni,» ütles Oslos viibiv Türgi välisminister alusest Adrian Darya 1 rääkides.

Çavuşoğlu ei täpsustanud, kas Liibanon on tankeri lõppsihtkoht. 

«Me ostame endiselt Iraanilt gaasi, kuid me ei osta naftat,» lausus välisminister ja lisas, et Türgi jälgib tankeri liikumist väga tähelepanelikult. 

Gibraltari ülemkohus langetas 15. augustil otsuse vabastada tanker, mis peeti kinni 4. juulil kahtlustatuna nafta tarnimises Süüriale, mis rikkunuks nii Euroopa Liidu kui USA sanktsioone. 

Tankeri, mis vedas kinnipidamise hetkel 2,1 miljonit barrelit Iraani naftat väärtusega 140 miljonit USA dollarit, hõivasid Gibraltari vetes Briti eriüksuslased ja Gibraltari politsei.

USA nõudis esialgu laeva arestimist, kuid Gibraltari kohus sellega ei nõustunud. Seejärel on Ühendriigid väljastanud määruse tankeri arestimiseks ning on hoiatanud riike, et nad ei tohiks tankerit oma sadamatesse lubada. 

Teheran nimetas varem nime Grace 1 kandnud tankeri pärast vabanemist ümber Adrian Darya 1-ks. 

Esmaspäeval teatas Iraan, et tankeri naftalast on maha müüdud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles