Sentsov ja Ukraina meremehed ei pääse täna vabadusse

Copy
Oleg Sentsov 2015. aastal Rostovi kohtus.
Oleg Sentsov 2015. aastal Rostovi kohtus. Foto: SERGEY PIVOVAROV / REUTERS / Scanpix

Venemaal ja Ukrainas kinnipeetavate vangide vahetust täna ei toimu, ütles Interfaxile Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) allikas.

«Vahetuse aeg ei ole teada. Täna seda kindlasti ei juhtu,» ütles Interfaxiga vestelnud allikas. Raadiojaama Vabadus teatel lükati vahetus edasi järgmisesse nädalasse.

Ukraina presidendi kantselei kummutas hommikul teated vangide vahetuse toimumisest ja kinnitas, et protsess käib. Erinevate väidete kohaselt on vahetatavate hulgas nii Ukraina filmimees Oleg Sentsov kui ka eelmisel aastal Kertši väinas Venemaa eriteenistuste poolt vangi võetud Ukraina meremehed.

«Kaugeltki mitte esimest korda näeme teabekaost, mille toovad kaasa viited kinnitamata andmetele ja arvukatele «allikatele». Kutsume üles mõistma väärteabe tagajärgi: see on mäng ühiskonna tunnetega. Kui kinnipeetavate isikute vabastamise protsess saab läbi, annab presidendi kantselei sellest ametlikke kanaleid pidi teada,» seisis kantselei teates Facebookis.

SBU pressiesindaja Olena Gitljanska ütles enne presidendi kantselei teadaannet: «Vangide vahetuse keerulised läbirääkimised jätkuvad. Varuge kannatust, loodan, et mitte kauaks.»

Vene meedia kirjutas eile, et vanglakaristust kandev ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov toodi Venemaa põhjaosas Jamali-Neenetsi ringkonnas asuvast karistuskolooniast vangide vahetuseks Moskvasse. 

Valeinfo levik

Öösel teatas Ukrainas pagenduses elav endine Venemaa opositsioonisaadik Ilja Ponomarjov, et vangide vahetus leiab aset ööl vastu tänast. Sarnase teate edastas ka Ukraina parlamendis töötav Anna Isliamova, kes kirjutas Facebookis: «Vahetus on tehtud: meremehed, Sentsov, Karpiuk, Baluhh, Hlõb lendavad koju.» Teadet jagas omakorda Ukraina peaprokurör Ruslan Rjabošapka.

Ukraina meremehed Moskva kohtus. Kokku võeti eelmise aasta novembris Kertši väinas ebaseaduslikult kinni 24 Ukraina mereväelast. 
Ukraina meremehed Moskva kohtus. Kokku võeti eelmise aasta novembris Kertši väinas ebaseaduslikult kinni 24 Ukraina mereväelast. Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Scanpix

Väljaanne Ukrainska Pravda kirjutas koguni, et Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi võtab vabastatud vangid täna hommikul Kiievi lennujaamas vastu. 

Projekt Krimm.Reaalsus väitis omakorda vangistatud meremeeste sugulaste sõnadele tuginedes, et meremehed on juba Kiievisse jõudnud, kuid ei jaganud täpsemaid detaile nende asukoha kohta. 

Sama ajakirjandusprojekt teatas Ukraina relvajõudude staabis töötavale allikale tuginedes, et meremehi ja poliitvange ei oota lennujaamas ees ametlik vastuvõtt, vaid nad toimetatakse esmajoones haiglasse.

Sentsov vabaneb?

Ukraina filmimees Sentsov elas varasemalt Krimmis ning oli vastu Venemaa ebaseaduslikule annektsioonile. Fabritseeritud tõendite alusel mõisteti talle terrorismisüüdistuste tõttu Venemaal 20 aasta pikkune vangistus.

Kirill Võšinski.
Kirill Võšinski. Foto: Sergei Supinsky / AFP/Scanpix

Viimastel nädalatel on liikvel kuulujutud, mille kohaselt vahetatakse Sentsov RIA Novosti Kiievi peatoimetaja Kirill Võšinski vastu, keda süüdistatakse riigireetmises ja Donbassi Kremli-meelsete jõudude toetamises. Kuna Võšinski vabastati üleeile kautsjoni vastu ning päev hiljem toodi Sentsov väidetavalt Moskvasse, andis see spekulatsioonidele hoogu juurde.

Eelmisel aastal korraldas Sentsov Venemaa vanglates hoitavate ukrainlaste vabastamise nimel 145 päeva pikkuse näljastreigi. Mehe perekonna teatel on tema tervislik seisund kriitiline. 

Võimaliku vangide vahetamise kohta on märku andnud president Zelenskõi telefonikõned Venemaa president Vladimir Putiniga. Samuti käis hiljuti Kiievis Vene inimõigusvolinik Tatjana Moskalkova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles