Šoti kohus ei tõkestanud Boris Johnsoni otsust

Copy
Boris Johnsoni maski kandev meeleavaldaja ning Briti demokraatia «hauaplaat».
Boris Johnsoni maski kandev meeleavaldaja ning Briti demokraatia «hauaplaat». Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images / Scanpix

Šoti kohtunik lükkas täna tagasi taotluse tõkestada ajutiselt Briti peaministri Boris Johnsoni otsus peatada viieks nädalaks parlamendi töö.

Kohtunik Raymond Doherty lükkas tagasi rühma Briti parlamendisaadikute taotluse väljastada enne järgmisele nädalale kavandatud täiemahulist kohtuistungit Johnsoni otsuse suhtes ajutine tõkend. Kohtunik tegi otsuse teatavaks Edinburghis Šotimaa kõrgeimas tsiviilkohtus.

Doherty kuulas eile ära ajutise tõkendi taotluse, mille eesmärk on peatada Johnsoni sammud parlamendi töö katkestamiseks 10. septembrist 14. oktoobrini. Kriitikute sõnul oli Johnsoni otsus ebaseaduslik, sest see võimaldab tal Brexiti olulistel hetkedel võtta parlamendilt kontroll ning viia Ühendkuningriigi leppeta lahkumiseni Euroopa Liidust.

«Ma ei leia, et praeguses etapis oleks vajadus ajutise peatamise või ajutise tõkendi järele,» ütles kohtunik otsuses.

Kuninganna Elizabeth II, kes riigipeana peab ministrite nõuannetest juhinduma, oli sunnitud Johnsoni otsuse heaks kiitma.

75 parlamendiliiget esitas Dohertyle taotluse ajutise keelu kehtestamiseks 6. septembri kohtuistungini. Johnsoni otsuse peatamise katsed on käivitatud ka Londonis ja Belfastis. Inglismaal, Walesis, Šotimaal ja Põhja-Iirimaal on kõigil Ühendkuningriigi koosseisus eraldi kohtusüsteemid.

Lisaks kohtutele sepistavad Johsoni peatamise plaani ka tema poliitilised vastased.

Leiboristide õigusnõunik Shami Chakrabarti hoiatas BBC raadios, et opositsioonierakond kasutab kõiki vahendeid selle ebademokraatliku sammu takistamiseks, ja lubas ka inimesed tänavatele tuua.

Mitmes linnas on homme kavas meeleavaldused, mõnel pool kutsuvad korraldajad tõkestama tänavaid ja sildu.

Kuue parlamendi opositsioonipartei liidrid ütlesid, et nende arvates on parlamendiliikmete enamus Johnsoni sammu vastu. «Me nõuame, et peaminister loobuks otsekohe otsusest või laseks parlamendiliikmetel hääletada, kas see tuleb langetada,» ütlesid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles