Kopteritega migrante jahtinud prantslased said vanglakaristuse (5)

Copy
Paremäärmusliku Generation Identitaire-i aktivistid on aktiivsed Prantsusmaa ja Itaalia piiril, et takistada migrantide jõudmist Prantsusmaale.
Paremäärmusliku Generation Identitaire-i aktivistid on aktiivsed Prantsusmaa ja Itaalia piiril, et takistada migrantide jõudmist Prantsusmaale. Foto: ROMAIN LAFABREGUE / AFP / SCANPIX

Prantse paremäärmusliku rühmituse Generation Identitaire kolm liiget mõisteti eile kuueks kuuks vangi selle eest, et nad kasutasid helikoptereid, peatamaks migrante, kes tahtsid ületada Itaalia ja Prantsusmaa riigipiiri.

Piiriäärse Gapi linna kohus määras Generation Identitaire'ile lisaks ka 75 000-eurose rahatrahvi.

Organisatsioon rentis migrantide heidutamiseks kaks helikopterit, lennuki ning patrullsõidukeid, millel ilutses kiri «Kaitse Euroopat». Süüdistuse kohaselt jahiti nende liiklusvahenditega eelmise aasta aprillis migrante. Rühmitus ütles oma vastulauses, et nad andsid võimudele üle neli illegaalset migranti.

Süüdistatavate üle mõisteti kohut omavolilise tegevuse eest, mis võis avalikusele näida kui riigi funktsiooni täitmine.

24-aastane rühmituse president Clément Gandelin, 26-aastane rühmituse esindaja Romain Espino ja 29-aastane endine organisatsiooni tegevuste korraldaja Damien Lefèvre said igaüks veel 2000 eurot trahvi.

Kohtu sõnul arvestati lahendis ka süüdistavate varasemaid kuritegusid, kõnealuse kuriteo «väga tõsist laadi» ja «avaliku korra rikkumise» ulatust.

Süüdistavate advokaadi Pierre-Vincent Lamberti sõnul kohtuotsus vaidlustatakse.

Generation Identiaire viis ellu laiaulatuslikku operatsiooni Col de l'Échelle-is, mis on migrantide seas tuntud piiriületuskoht. Eelmise aasta 21. aprillil joondus sadakond vabatahtlikku aktivisti, et luua lumme sümboolne piir. Nad andsid piiriületajatele ka teada, et kavatsevad neid takistada.

Rühmituse liige Damien Rieu, kellel on Twitteris 50 000 jälgijat, ütles pärast kohtuotsust, et riik «otsustas kiusata noori prantslasi, kes julgesid sümboolselt ja rahumeelselt tõestada, et piiride kaitse on võimalik».

Generatsioon Identiteet loodi 2012. aastal Prantsusmaal ning nüüdseks tegutsevad nad mitmes Euroopa riigis, nagu Austria, Saksamaa ja Ühendkuningriik. 2017. aastal kasutas organisatsioon paati, et peatada päästepaate, mis üle Vahemehe migrante vedasid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles