Teadlane: Soomes ja Eestis pole võimalik Ungarit teha

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Helsingi Ülikooli antropoloogia doktorandi Anna-Stiina Kalliuse sõnul hakkasid ka need soomlased, keda algul Ungariga toimuv ei huvitanud, pärast riikidevahelise tüli puhkemist järsku selle vastu üha enam huvi tundma.
Helsingi Ülikooli antropoloogia doktorandi Anna-Stiina Kalliuse sõnul hakkasid ka need soomlased, keda algul Ungariga toimuv ei huvitanud, pärast riikidevahelise tüli puhkemist järsku selle vastu üha enam huvi tundma. Foto: Patrik Hytönen

Soomes ja Eestis on demokraatlikud institutsioonid tugevamad kui Ungaris, mistõttu on neis riikides keerulisem korrata seda, mida Viktor Orbán on teinud oma kodumaal, ütleb üle kümne aasta Ungaris elanud Helsingi Ülikooli antropoloog Anna-Stiina Kallius.

Mida te arvate sellest, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond toob Eestis näiteks Ungari?

See ei juhtu ainult Eestis, vaid mitmes paigas. Ma olen sellest aru saanud Soome kontekstis ja usun, et Eesti kontekstis on see enam-vähem sama. Kui jutt käib Ungarist, siis inimesed ei räägi mitte Ungarist, vaid Ungari on mingisugune sümbol poliitikas, olgu hea või halb.

Eestis on oma eriline ettekujutus, mis on hea või halb, sest Eestil on oma ajalugu. Soomes on see teistsugune. On väga huvitav jälgida, kuidas inimesed, kes Ungarist midagi ei tea, väitlevad Ungari üle kas või kaks tundi. Ja sel hetkel ma küsin, kas põhjus on Ungari või miski muu. See on mulle kui teadlasele eriti huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles