India Assami osariigis jääb kaks miljonit inimest kodakondsuseta

Copy
Uude "välismaalaste" kinnipidamiskeskusse osutav viit Assami osariigis,
Uude "välismaalaste" kinnipidamiskeskusse osutav viit Assami osariigis, Foto: AFP / Scanpix

Kirde-Indias Assami osariigis ähvardab ligi kahte miljonit elanikku kodakondsusetus, sest osariigi võimude avaldatud kodanike nimekirjast on arvatud välja kõik «välismaalastest sisseimbujad».

Assami eeskuju kavatseb järgida ka keskvalitsus.

Osariigi kodanikeregistris (NRC) on 31,1 miljonit inimest, kuid Assami valitsuse laupäevase avalduse kohaselt on 1,9 miljonit inimest õigusteta jäetud. 

Enamik väljatõugatuist on ilmselt moslemid.

33 miljoni elanikuga vaeses Assami osariigis on olnud juba Briti koloniaalvõimu aastatel suur sisseränne. 1971. aasta Bangladesi iseseisvussõja ajal pagesid sealt Indiasse miljonid inimesed.

See on põhjustanud ka usu- ja etnilisi pingeid. Aegajalt on lahvatanud tõsisem vägivald, näiteks 1983. aastal nõudis veresaun 2000 inimese elu.

Pinged on ajendanud end põlisassamlasteks pidavaid elanikke kestvamat lahendust otsima ja seda nähakse laupäeval avaldatud kodanikeregistris.

Kodanikuks tunnistati nimelt ainult need Assami elanikud, kes suutsid tõestada, et nemad või nende esiisad elasid Indias enne 1971. aastat.

Tõestusprotsess oli keeruline, sest paljud osariigi elanikud on kirjaoskamatud ja neil pole dokumente.

Assamis on võimul peaminister Narendra Modi hindu rahvuslaste Bharatiya Janata Partei ja NRC protsessi kriitikute sõnul lähtub kodakondsuse määratlemine BDP eesmärgist teenida ainult oma usuvendi.

India parlamendi alamkoda võttis jaanuaris vastu seaduse, mis tagab kodakondsuse inimestele, kes on saabunud kuni kuue aasta eest Bangladeshist, Pakistanist või Afganistanist, kuid tingimusel, et nad ei ole moslemid.

India 170 miljonit moslemit on hakanud kartma oma tuleviku pärast.

Siseminister Amit Shah on nimetanud kodakonduse korrigeerimise protsessi «termiiditõrjeks» ja lubanud, et pärast BJP võitu maikuistel parlamendivalimistel alustatakse üle riigi «sisseimbujate» tagasisaatmist.

Kodanikeregistrist välja jäänud inimestel on 120 päeva aega vaidlustada otsus spetsiaalsetes välismaalaste tribunalides, mille arvu valitsuse teatel suurendatakse.

Tribunalilt eitava vastuse saanud inimesed tunnistatakse välismaalasteks ja võidakse paigutada ühte kuuest kinnipidamiskeskusest, et hiljem riigist välja saata. Bangladesh ei ole koostöövalmidust veel kinnitanud.

Võimud on juba teatanud kümne uue keskuse rajamisest. Ühte 3000 inimest mahutavat laagrit ehitatakse Assami pealinnast Guwahatist läände Goalparasse.

Laagrid on tegutsenud aastaid ja praegu on neis 1135 inimest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles