Erdoğan ähvardas sõjalise operatsiooniga Süüria loodeosas (3)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan seismas presidendipalees Ankaras võidupüha tähistaval tseremoonil eile, 30. augustil.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan seismas presidendipalees Ankaras võidupüha tähistaval tseremoonil eile, 30. augustil. Foto: / AP

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas käivitada Süüria loodeosas sõjalise operatsiooni, kui Türgi sõdurid ei saa kontrolli puhverala üle, milles Ankara ja Washington hiljuti kokku leppisid. 

«Meil ei ole liiga palju aega või kannatust turvatsooni osas. Kui meie sõdurid ei saa mõne nädala jooksul tegelikult kontrolli selle ala üle, ei jää muud võimalust, kui jõustada meie enda operatsiooniplaanid,» ütles Erdoğan täna Istanbulis peetud kõnes. 

Ankara ja Washington jõudsid augusti algul raskete kõneluste tulemusena kokkuleppele moodustada puhvertsoon Türgi piiri ja kurdide Rahvakaitseüksuste (YPG) kontrolli aluste Süüria alade vahel. 

USA toetab YPG-d, sest kurdi võitlejad etendasid võtmerolli sõjas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, Ankara peab aga rühmitust terroristlikuks.

NATO liitlased USA ja Türgi otsustasid luua ühisoperatsioonide keskuse, mis nädalavahetusel Ankarast tulnud teadetel on tegevusvalmiduse saavutanud.

Türgi ja USA leppisid eelmise aasta mais kokku YPG võitlejate lahkumises Põhja-Süürias asuvast Manbijist. Erdoğani väitel ei ole kurdi võitlejad linnast lahkunud ja selles on süüdi USA.

«USA-ga sõlmitud kokkulepe puhastada Eufrati idakallas YPG-st ja luua turvatsoon, on õige samm,» kiitis Erdoğan pärast kõnelusi Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Türgi soovib, et puhverala ulatuks 30-40 km sügavusele Süüria territooriumile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles