Ukraina president kritiseeris Nord Stream 2 gaasijuhet (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: WOJCIECH OLKUSNIK / EPA

Ukraina president kritiseeris vastuolulist gaasijuhet Nord Stream 2 Venemaa ja Saksamaa vahel kui ohtu Euroopa julgeolekule ning kiitis Kiievi esialgseid samme liitumisel USA gaasitarnetega.

Volodõmõr Zelenskõi esines selle avaldusega Varssavis, kus ta Poola presidendi Andrzej Duda külalisena osales Teise maailmasõja puhkemise 80. aastapäeva üritustel. 

«Meie seisukoht on sarnane Poola omaga: Nord Stream 2 on lubamatu ja ohustab Euroopat tervikuna,» lausus Zelenskõi ajakirjanikele. 

«Me soovime mitmekesistada energiatarneid USA-Poola ja Ukraina kolmnurgas,» lisas ta. 

Poola riiklik gaasifirma PGNiG teatas neljapäeval, et müüb Ukraina energeetikafirmale ERU Ühendriikidest saadetud veeldatud maagaasi (LNG).

Euroopa Liidu ja NATO liige Poola on püüdnud ennast lahti ühendada Venemaa gaasist, ehitades muu hulgas Läänemere rannikule LNG terminali, mis saab vastu võtta saadetisi USA-st ja Lähis-Idast. 

Samuti suuresti Vene gaasist sõltuv Ukraina otsib uusi tarnijaid, et tagada enda energiajulgeolek pärast Krimmi poolsaare annekteerimist Venemaa poolt ja Moskva toetust Ida-Ukraina relvastatud separatistidele.

Vastuoluline 11 miljardi eurone Läänemeres kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 peaks kahekordistama Venemaa gaasitarneid Euroopa suurimale majandusele Saksamaale.

Kiiev, Varssavi ja Washington on juhtme vastu, kartes, et see suurendab Euroopa sõltuvust Vene ernergiatarnetest, mida Moskva saab kasutada poliitilise surve avaldamiseks. 

Duda lisas, et Poola soovib näha oma naabrit Ukrainat lähemal Euroopa Liidule, lähemal NATO-le, ning ärgitas taas tagastama Krimmi. 

Poola, mille hinnangul sõltub selle julgeolek Ukraina eemalolekust Venemaa mõjusfäärist, on pikka aega häälekalt toetanud tihedamaid sidemeid Kiievi ja Lääne vahel. 

Duda kiitis 41-aastast Zelenskõid kui avatud meelega presidenti, kes soovib näha oma riiki osana vabast, demokraatlikust maailmast. Ta avaldas ühtlasi lootust, et riikidel õnnestub jagu saada ka ajaloolistest probleemidest, mis nendevahelisi suhteid on jahutanud. 

Zelenskõi nõustus temaga: «Me oleme vägagi teadlikud, et Ukraina ja Poola pinged oleksid suurepäraseks kingituseks meie vaenlastele,» lausus ta, lisades, et nad on koos Dudaga moodustanud erimeelsuste lahendamiseks töörühma. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles