Iraani president ei välista uusi samme tuumakohustustest taganemisel (1)

Copy
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: AFP / Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani rääkis eile oma Prantsuse ametivenna Emmanuel Macroniga, hoiatades teda, et islamivabariik astub järgmisi samme tuumaleppes võetud kohustustest lahtiütlemise teel, kui Euroopa ei täida omapoolseid lubadusi.

USA president Donald Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile sanktsioonid.

Viimastel kuudel on Pärsia lahes rünnatud laevu, tulistatud alla droone ja hõivatud naftatankereid.

Macron on juhtinud jõupingutusi olukorra deeskaleerimiseks.

«Kui Euroopa ei suuda oma lubadusi ellu viia, astub Iraan oma kolmanda sammu, vähendamaks oma kohustusi kõikehõlmavas tuumaleppes,» ütles Rouhani telefonivestluses Macronile.

«See samm, nii nagu ka teised, on tagasipööratavad,» tsiteeris Iraani valitsuse veebikülg presidendi sõnu.

«Kahjuks pärast USA seda ühepoolset sammu (leppest lahkuda), ei rakendanud Euroopa riigid konkreetseid meetmeid oma lubaduste elluviimiseks,» jätkas Rouhani.

Tuumaleppe «sisu on muutmatu ja kõik osapooled peavad selle sisust kinni pidama», lisas ta.

Rouhani märkis, et Iraanil on kaks prioriteeti. Esiteks, et kõik tuumaleppe osapooled täidaksid täielikult oma kohustusi, ning teiseks, tagada vaba laevaliiklus kõikidel veeteedel, seal hulgas Pärsia lahel ja Hormuze väinas.

Iraan ei ole täpsustanud, mis tema kolmas samm võib olla.

Välisminister Mohammad Javad Zarif ütles hiljuti intervjuus Saksa ajalehele Süddeutsche Zeitung, et kolmas samm astutakse 6. septembril.

Esimese sammuna ületas Iraan uraani rikastusastmele kehtestatud piirangut, mis oli 3,67 protsenti. Praegu on rohkem kui 10 protsenti uraanist rikastatud kuni 4,5 protsendini.

Teise sammuna ületas Iraan tuumaleppes sätestatud 300 kilogrammi ekvivalendi piirangut uraanivarude kogumahule, mis praegu on umbes 360 kilogrammi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles