Paavst jäi lifti kinni (4)

Copy
Paavst Franciscus Vatikanis Peetri väljakul igapühapäevast inglipalvet lugemas.
Paavst Franciscus Vatikanis Peetri väljakul igapühapäevast inglipalvet lugemas. Foto: Tiziana Fabi/AFP/Scanpix

Paavst Franciscus vabandas pühapäeval Peetri väljakule kogunenud usklike ees palvusele hilinemise pärast, sest oli Vatikani lifti kinni jäänud.

«Pean vabandama, et hilinesin. Ma jäin 25 minutiks lifti lõksu, sest tekkis elektrikatkestus, aga siis tulid tuletõrjujad,» jutustas 82-aastane paavst lõbusalt ja palus rahval tuletõrjujatele plaksutada.

Katoliku kiriku pea jäi tavapärasele keskpäevasele palvusele seitse minutit hiljaks.

Arvatakse, et see on esimene kord, kui Vatikani riigipea, kes on maailma 1,2 miljardi katoliiklase vaimne juht, on lifti kinni jäänud. 

Franciscus kutsus palvusel kõiki planeedi inimesi igapäevaseid harjumusi muutma, et peatada kliimamuutus, enne kui on hilja.

«Me oleme loonud kliimakriisi, mis ähvardab tõsiselt loodust ja elu, ka meie endi oma,» ütles paavst Vatikanis Peetri väljakul inglipalves. 

«On aeg mõelda oma elulaadi üle järele ning panna tähele, et meie valikud toidu, tarbimise, reisimise, vee, energia ja paljude teiste materiaalsete hüvede kasutamise mõttes on sageli hoolimatud ja kahjulikud.»

Argentinast pärit paavst on ammune keskkonnakaitsja, kes püüab seekordse palvega jõuda «iga inimperekonna liikmeni».

«Muutkem end, otsustagem lihtsama ja lugupidavama elulaadi kasuks!» ärgitas katoliku kiriku pea. 

Franciscus kiitis noori kliimaaktiviste, kes survestavad institutsioone, nõudes neilt tegusid, mitte erapoolikute huvide ja mugavuse tõttu täitmata jäävaid lubadusi.

«Meie palvete ja üleskutsete eesmärk on tõsta eeskätt poliitiliste ja kodanikuühiskonna juhtide teadlikkust,» sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles