Leedu kutsus Hongkongi toetusmiitingu intsidendi tõttu välja Hiina suursaadiku (1)

BNS
Copy
Intsident Hongkongi toetusmeeleavaldusel Vilniuses.
Intsident Hongkongi toetusmeeleavaldusel Vilniuses. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu välisministeerium kutsus täna välja Hiina suursaadiku ja esitas talle noodi seoses vahejuhtumiga Vilniuses augustis korraldatud Hongkongi toetusmeeleavaldusega. 

Noodis märgitakse, et Hiina saatkonna esindajate tegevus, mis oli suunatud demokraatlike vabaduste vastu ning rikkus avalikku korda, on vastuvõetamatu. 

«Hiina poolt kutsuti kohtumisel rakendama vajalikke meetmeid, et säärased vahejuhtumid tulevikus ei korduks,» märkis ministeerium avalduses. 

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles BNS-ile, et Hiina diplomaadid astusid üle igasugusest sündsuse piirist. Ta kinnitas, et diplomaadid võivad meeleavaldusi jälgida, kuid mitte neisse sekkuda.

«Mõne diplomaadi käitumine ületas meie andmetel piiri, millest diplomaadid peaksid kinni pidama. Väljendasime selle üle pahameelt ja nõudsime, et edaspidi taoline käitumine ei korduks,» ütles minister BNS-ile.

«Meie hinnangul ei käi see diplomaatilise staatusega kokku. Nende osalus ürituses oli sallitavast innukam. Leedu on vaba riik, siin võib mõtteid ja arvamusi vabalt avaldada, kuid seda tuleb teha avalikku korda rikkumata. See puudutab eelkõige kodanikke, kuid ka diplomaatiline korpus peab jääma erapooletuks. Jälgida võib, kuid nad ei tohi sekkuda meeleavaldustesse või pikettidesse,» lisas Linkevičius.

Minister avaldas lootust, et see vahejuhtum ei kajastu Hiina-Leedu kahepoolsetes suhetes.

«Loodan, et ei kajastu. Tervikuna edenevad need pragmaatiliselt, teineteise huvidest lugu pidades, loodan, et nii jääb ka edaspidi,» ütles minister.

23. augustil avaldas mitusada inimest Vilniuse Katedraali väljakul toetust Hongkongi aktivistidele, kes moodustasid Balti keti 30. aastapäeva tähistamiseks inimketi. Pekingi toetajate ja meeleavaldajate seas puhkes pärast üritust mitu kaklust. 

Leedu politsei määras eelmisel nädalal seoses vahejuhtumiga kahele Hiina kodanikule 15 euro suuruse trahvi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles