Amsterdami noarünnakus kahtlustatu tahtis kaitsta prohvet Muhamedi (3)

Copy
Nuga. Foto on illustratiivne.
Nuga. Foto on illustratiivne. Foto: PantherMedia / Scanpix

Eelmisel aastal Amsterdamis keskraudteejaamas kaht ameeriklasest turisti noaga raskelt vigastanud mees ütles täna, et läks Hollandisse prohvet Muhamedi kaitsma.

Prokuratuur süüdistab 20-aastast meest Jawed S.-i terroriakti toime panemise eesmärgil sooritatud kahes mõrvakatses. Esmaspäeval algas Amsterdamis kaasuse arutamiseks rangete turvameetmetega kahepäevane kohtuistung.

«Tulin Hollandisse kaitsma oma prohvetit,» ütles Jawed S. kohtunikele. Ta pidas silmas 31. augustil toimunud rünnakut, mis ajas keskpäeval reisijad paanikasse ning vigastas raskelt kahte inimest.

«Kavatsesin tappa ebaõiglasi ja julmi inimesi. Neid, kes võimaldavad prohvet Muhamedi solvamist,» tsiteeris teda riiklik uudisteagentuur ANP.

Süüdistatu oli varem maininud islamivastast poliitikut Geert Wildersit. Noarünnakule eelneval päeval teatas Wilders, et tühistab ettevalmistused Muhamedi pilkavaks karikatuurivõistluseks. Wilders põhjendas otsust sooviga «vältida inimeste sattumist islamistliku vägivalla ohvriks».

Kui Jawed S.-ilt küsiti, mida ta rünnakuga saavutada tahtis, vastas ta kohtunikele: «Tahtsin kaitsta oma usundit ja anda selgelt mõista, et minu usund tuleks rahule jätta .... Kui te seda ei tee, siis peaksite olema sellisteks tegudeks valmis.»

Raudteejaamas toimunud rünnakus sai raskelt viga kaks ameeriklast ja ka Jawed S., keda politsei tulistas alakehasse.

Üks rünnaku ohvritest on raske selgroovigastuse tõttu ratastoolis, teine aga ei tunne närvivigastuse tõttu enam eriti oma paremat kätt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles