Texases muutus järjekordse massitulistamise järel relvaseadus leebemaks (1)

Copy
Relvahuviline NRA kogunemisel Indiana osariigis.
Relvahuviline NRA kogunemisel Indiana osariigis. Foto: BRYAN WOOLSTON / REUTERS / Scanpix

USA Texase osariigi relvaomanikel on alates eilsest lubatud võtta oma tulirelv kaasa pühakodadesse ning hoida seda ka kooli territooriumile pargitud autos. Seadusemuudatus jõustus vaid päev pärast osariigis viie inimese elu nõudnud massitulistamist.

Ehkki riiklikul tasandil on hiljutiste massitulistamiste valguses korduvalt nõutud relvaseaduste karmistamist, otsustasid Texase vabariiklased valida vastupidise tee ja laiendada nimekirja kohtadest, kus relva kandmine on lubatud.

Alates eilsest on Texases lubatud relva kandmine pühakodades, leebemaks muudeti kooli territooriumil relva kandmist reguleerivaid seadusi.

Vaid mõni tund enne seadusemuudatuse jõustumist tapeti osariigi lääneosas Midlandi ja Odessa linnas massitulistamises viis inimest, veel 21 sai vigastada. Eelmise kuu alguses leidis Texases aset veelgi ohvriterohkem massitulistamine, kui El Paso ostukeskuses hukkus 22 inimest.

Odessa tulistamises hukkunute mälestusüritus.
Odessa tulistamises hukkunute mälestusüritus. Foto: Jacy Lewis / AP / Scanpix

Rahvuslik Tulirelvade Assotsiatsioon (NRA) nimetas Texase relvaseaduste lõdvendamist väga edukaks sammuks, kuid relvaseaduste karmistamist nõudvad aktivistid on öelnud, et see suurendab ohtu osariigi koolidele ja kogukondadele.

Texase vabariiklased kiitsid viimase istungjärgu ajal heaks mitmeid relvaseaduste muudatusi. Näiteks ei tohi korteriomanikud enam üürilepingus nõuda, et üürnik relva ei kannaks, samuti ei tohi keelata üüripinnal relvade hoiustamist.

Koolides on lubatud senisest rohkem tulirelvi, sest lõdvendati seadust, mille kohaselt võis koolis olla üks relvastatud valvur iga 200 õpilase kohta. Samuti on nüüdsest lubatud relvaloaga inimestel hoida tulirelvi ja laskemoona kooli territooriumile pargitud autos. Alates eilsest on lubatud relvade hoiustamine ka laste hooldekodudes.

Texase elanikel on nüüdsest isegi ilma relvaluba omamata õigus kanda tulirelva katastroofipiirkondadest evakueerumise ajal. Seaduseelnõu algatati 2017. aastal osariiki räsinud orkaan Harvey järel, et anda kodanikele võimalus end katastroofile järgneva seadusetuse ajal kaitsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles