Hongkongi liider eitab kavatsust tagasi astuda (1)

Copy
Hongkongi liider Carrie Lam.
Hongkongi liider Carrie Lam. Foto: JEROME FAVRE / EPA / SCANPIX

Hongkongi Pekingi-meelne liider Carrie Lam kinnitas teisipäeval, et ei kavatse tagasi astuda, ehkki avalikkuseni on jõudnud helisalvestis, milles ta räägib soovist kolm kuud kestnud rahutuste tõttu amet maha panna.

Lam on kolm kuud kestnud Hongkongi meeleavalduste keskmes, sest ta püüdis parlamendis läbi suruda rahutuste põhjuseks saanud Mandri-Hiinale väljaandmise eelnõu. Nüüdseks on eelnõu tagasi võetud, kuid meeleavaldused on kasvanud laiemaks demokraatiameelseks protestiliikumiseks Pekingi-meelse valitsuse vastu.

«Olen viimase kolme kuu jooksul endale korduvalt öelnud, et mina ja mu meeskond peame kohale jääma ja Hongkongi aitama,» ütles Lam teisipäeva hommikul pressikonverentsil.

Ta kinnitas, et ei ole isegi mõelnud Hiina võimudega tagasiastumist arutada.

«Sellist konflikti, et ma tahan tagasi astuda, aga ei saa, ei eksisteeri,» rõhutas Lam.

Uudisteagentuur Reuters avaldas eelmisest nädalast pärineva helisalvestuse, milles Lam räägib äriliidritele, et tahab tagasi astuda ja rahutuste eest vastutuse võtta. «Tegevjuhi jaoks on Hongkongis sellise tohutu kaose põhjustamine andestamatu,» kõlavad salvestuses Lami sõnad. «Kui mul oleks valida,» lisab ta, «astuksin esimese asjana tagasi, olles enne tõsiselt vabandanud.»

Inglise keeles rääkiv Lam seletab äriliidritele, et tal on kriisi lahendamiseks väga piiratud tegevusvabadus, sest sellest on saanud Pekingi jaoks riikliku julgeoleku ja suveräänsuse küsimus.

Pressikonverentsil ütles ta, et salvestuse lekkimine on vastuvõetamatu – tema ega ta valitsus ei ole seda korraldanud. 

Protestijad on seisukohal, et Lam lekitas oma jutu ise, näitamaks end süütu ja kahetsevana.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles