Iraan välistas otsekõnelused USA-ga

Copy
Iraani president Hassan Rouhani parlamendis.
Iraani president Hassan Rouhani parlamendis. Foto: EPA/Scanpix

Iraani president Hassan Rouhani välistas täna igasugused kahepoolsed kõnelused Ühendriikidega ning ähvardas eelseisvatel päevadel loobuda veel ühest tuumaprogrammi piirangust, kui arutelud Euroopa riikidega neljapäevaks tulemust ei too.

Rouhani ütles parlamendile peetud kõnes, et igasugune arutelu USA-ga peab toimuma 2015. aasta tuumaleppe sõlminud grupis. 

«Võibolla on asjast valesti aru saadud. Oleme seda öelnud mitu korda ning kordame nüüd - otsust kahepoolsete kõneluste pidamisest USA-ga langetatud ei ole,» rõhutas Rouhani. «Me ei taha kahepoolseid kõnelusi USA-ga põhimõtteliselt.»

«Kui Ühendriigid tühistavad kõik sanktsioonid... siis oleks võimalik rääkida (nendega) 5+1 kohtumistel nagu varem,» lisas Rouhani viitega tuumaleppe osapooltele. «Meile on tehtud mitu ettepanekut (USA-ga kõnelusi pidada) ning meie vastus on alati olnud eitav.»

USA lahkus leppest eelmisel aastal ning pani Iraanile majandussanktsioonid uuesti peale. Iraan pidas seda reetmiseks ja vastas osast leppega võetud kohustustest taganemisega.

Seni on riik suurendanud uraani rikastamise astet ja selle varutud hulka. Nüüd aga ütles Rouhani, et «tulevatel päevadel» loobub Iraan kolmandastki piirangust, kuid leppe järelejäänud osapooled oma lubadusi ei täida.

«Kui kõnelused neljapäevaks tulemust ei too, siis teatame kolmandast kohustuste vähendamise sammust,» lausus Rouhani. Tema sõnul ootab Iraan riikidelt eelkõige tema nafta ostmist.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas reedel, et Iraani tuumakütuse varust 10 protsenti on rikastatud 4,5 protsendile, mis on rohkem leppes sätestatud 3,67 protsendist. Lisaks on Iraan varunud uraani leppes sätestatud 300 kilo asemel 360.

Rouhani rõhutas teisipäeval, et Iraani samme saab tagasi pöörata. «Astusime oma sammud sedasi, et alguspunkti tagasijõudmiseks kaua ei lähe.» Isegi kui Iraan kolmanda sammu astub, siis saavad läbirääkimised jätkuda, rõhutas ta.

Rouhani on viimastel nädalatel üritanud päästa lepet korduvates telefonikõnedes Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. Viimane üritab veenda USA-d andma Iraanile mingitki leevendust sanktsioonidest.

Iraani ühe konservatiivist parlamendiliikme sõnul käis Macron välja võimaluse pakkuda Iraanile 15 miljardi dollari väärtuses krediiti tingimusel, et riik naaseb tuumaleppe täitmise juurde.

«Macron tegi Iraanile ettepaneku esialgu peatada oma kolmas samm vastutasuks selle summa eest ning võibolla ka teise ja esimese tagasipööramise eest, et naasta algsesse seisu,» ütles Ali Motahari pühapäeval Iraani meediale.

2015. aasta tuumaleppe osapooled on Iraan ja nõndanimetatud 5+1 riigid. Esimesed on viis ÜRO Julgeolekunõukogu alalist liiget ehk Hiina, Prantsusmaa, USA, Venemaa ja Ühendkuningriik. Neile lisandus Saksamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles