Glasgow’st on saanud Euroopa narkosurmade pealinn

, AFP ajakirjanik
Copy
Michael valmistub Glasgow keskuse lähedal tühermaal kokaiini süstima. Kuna tal on ainult üks käsi, aitab teda sõber Brian. FOTO: Andy Buchanan/AFP/Scanpix
Michael valmistub Glasgow keskuse lähedal tühermaal kokaiini süstima. Kuna tal on ainult üks käsi, aitab teda sõber Brian. FOTO: Andy Buchanan/AFP/Scanpix Foto: Andy Buchanan/AFP/SCANPIX

Glasgow endised uimastisõltlased Gary Kelly ja Bruce Munro võivad pidada end õnnesärgis sündinuks. Nad on elanud üle sõltuvuse ohtlikest uimastitest, mis on ametliku statistika järgi tõstnud Šotimaa uimastisurmade arvu Euroopa Liidus esikohale.

Mõlemad läbivad praegu võõrutusprogrammi kohaliku valitsuse rahastatavas internaatkliinikus ning loodavad vanad kombed selja taha jätta ja nii oma elu päästa.

«Ma suren, kui ma uuesti välja lähen ega ole selleks valmis,» lausus 46-aastane Kelly, kahe lapse isa, kes on töötanud suurema osa elust ehitusel, kuid vajus üha sügavamale alkoholi-, kokaiini- ja opioidisõltuvusse.

45-aastane Munro, samuti kahe lapse isa, on praeguseks relvastatud röövi eest kümneaastast vanglakaristust kandes külge saanud heroiinisõltuvuse tõttu oma perekonnast võõrandunud.

Olukord läheb hullemaks

Vanglast vabanemise järel jäi ta kodutuks ja sattus sõltuvusse ka teistest narkootilistest ainetest. Mitmel korral üledoosist napilt eluga pääsenud Munro teab rohkem kui kümmet inimest, kes on eelmise aasta jooksul oma elu uimastitele kaotanud.

«Nad olid omadega täiesti põhjas, palusid abi, kuid ei saanud seda õigel ajal,» lausus hotelli fuajeed meenutavas võõrutuskeskuse ühisruumis istuv Munro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles