Iraan nõuab tuumaleppe täitmise eest 15 miljardi suurust laenu (1)

Copy
Iraani asevälisminister Abbas Araghchi.
Iraani asevälisminister Abbas Araghchi. Foto: ALEX HALADA/AFP/Scanpix

Iraan teatas kolmapäeval, et naaseb tuumaleppe täiemahulise täitmise juurde juhul, kui saab müüa oma naftat või kui talle antakse tulevase toornaftamüügiga tagatud 15 miljardi dollari suurune krediidiliin. 

Asevälisminister Abbas Araghchi kahtleb, kas Euroopa osapooltega õnnestub kokkuleppele jõuda veel enne seda, kui Iraan astub reedel järgmise, juba kolmanda sammu, millega vähendab tuumaleppe omapoolset täiemahulist täitmist.  

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ütles esmaspäeval, et Iraan teatab kolmapäeval, et vähendab endale tuumaleppega võetud kohustusi, ning jõustab selle meetme reedel. 

USA president Donald Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia islamivabariigi naftaeksport nulli.

Esimese sammuna pärast sanktsioonide kehtestamist ületas Iraan uraani rikastusastmele kehtestatud piirangut, mis oli 3,67 protsenti. Praegu on üle 10 protsendi uraanist rikastatud kuni 4,5 protsendini. Teise sammuna ületas Iraan tuumaleppes sätestatud 300 kilogrammi ekvivalendi piirangut uraanivarude kogumahule, mis praegu on umbes 360 kilogrammi.

Iraani välisminister kinnitas, et Iraani sammud on tagasipööratavad ja riik naaseb tuumaleppe täieliku täitmise juurde kohe, kui saavutatakse üksmeel tuumaleppe Euroopa osapooltega, kelleks on Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa ja EL. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust. 

«Iraan naaseb tuumaleppe täieliku täitmise juurde ainult juhul, kui saab müüa oma naftat ning lõigata kasu selle müügitulust,» vahendas riiklik uudisteagentuur IRNA Araghchi sõnu. «Prantsusmaa ettepanek tähendab selle poole liikumist.» 

Paar päeva tagasi külastas asevälisminister Araghchi koos Iraani majandusdelegatsiooniga Prantsusmaad. Araghchi välistas uued tuumaleppeläbirääkimised, kuid ütles, et Iraan on valmis kõnelusteks selle üle, kuidas dokumenti paremini ellu viia. 

«Tuumaleppe täiemahulise täitmise juurde naasmine sõltub 15 miljardi dollari saamisest nelja kuu jooksul. Vastasel juhul jätkab Iraan oma kohustuste vähendamist,» lausus asevälisminister. Ta väljendas samas kahtlust, et selline kokkulepe saavutatakse, sest ei usu, et Euroopa riigid suudavad enne reedet mõne tõhusa sammu astuda – seetõttu ei jää Iraanil muud üle, kui astuda kolmas samm. 

Iraani president Hassan Rouhani välistas teisipäeval kõnelused USA-ga ja andis mõista, et Teheran on valmis Washingtoniga läbirääkimisi pidama vaid tuumaleppe osaliste formaadis ja sedagi juhul, kui Ühendriigid tühistavad islamivabariigile kehtestatud sanktsioonid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles