Itaalia uus valitsus on moodustatud, annab ametivande

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte. Foto: AP / Scanpix

Itaalia uus koalitsioonivalitsus on moodustatud ja annab homme ametivande, ütles president Sergio Mattarella kõneisik täna.

Viie Tähe Liikumine (M5S) ja vasaksentristlik Demokraatlik Partei (PD) saavutasid kokkuleppe valitsuse moodustamiseks, mis võimaldab vältida ennetähtaegsete üldvalimiste korraldamist.

Valitsuse liikmed annavad ametivande neljapäeval kell 10 (kell 11 Eesti aja järgi).

Peaminister Giuseppe Conte nimetas kolmapäeval Viie Tähe Liikumise liidri Luigi Di Maio välisministriks ja Roberto Gualtieri rahandusministriks.

Jurist ja endine Milano julgeolekujuht Luciana Lamorgese võtab siseministri ameti üle parempopulistide liidrilt Matteo Salvinilt.

Demokraatliku Partei aseesimees Lorenzo Guerini saab uueks kaitseministriks, ütles Conte.

Uus valitsus hakkab tegema tööd «intensiivse kirega» Itaalia moraali taastamise nimel, sõnas Conte, kes jätkab valitsusjuhina. 

Luigi Di Maiost saab 33-aastaselt Itaalia ajaloo noorim välisminister. 

Uues 21-liikmelises kabinetis saab olema seitse naisministrit. 

Uue koalitsioonivalitsuse peavad heaks kiitma parlamendi mõlemad kojad. See juhtub võib-olla juba sellel nädalal. Koalitsiooni toetab eeldatavasti ka vasakpoolne Vabade ja Võrdsete partei.  

Varem vaenujalal olnud erakonnad on leppinud kokku valitseda koos, et takistada ennetähtaegseid valimisi, mille abil lootis peaministriks saada marurahvusliku Liiga juht, siseministri kohusetäitja Matteo Salvini. 

President tegi Contele ülesandeks moodustada uus valitsus pärast seda, kui Itaalia populistlik koalitsioon augustis kokku kukkus.

Uue valitsuse esimene väljakutse saab olema tulevase aasta eelarve parlamendile esitamine septembri lõpuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles