Kahte Rootsi ajakirjanikku ähvardab Etioopias 18-aastane vangistus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Persson
Johan Persson Foto: SCANPIX

Etioopia Addis Abeba föderaalkohus mõistus kaks Rootsi ajakirjanikku süüdi terrorismi toetamises ja illegaalses riiki sisenemises.

Kohtuprotsess fotograafi Johan Perssoni ja reporteri Martin Schibbye üle sai punkti täna, vahendas The Local.

Prokurör nõuab 18 aasta ja kuue kuu pikkust vangistust. Otsust karistuse kohta on oodata 27. detsembril.

Etioopia võimud on seisukohal, et rootslased tulib ebaseaduslikult üle Somaalia-Etioopia piiri ja toetasid Ogadeni rahvuslikku vabastusrinnet (ONLF).

Mehed võtsid omaks ebaseadusliku piiriületuse, kuid eitasid terrorismi toetamist.

Etioopia seaduste järgi saab terrorikuriteo eest karistada 25-aastase vangistusega. Illegaalse riiki sisenemise eest või karistada minimaalselt kümne päevase vangistusega, maksimaalselt võib saata kolmeks aastaks trellide taha.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt on kindel, et ajakirjanikud on süütud ja nad tuleb vabaks lasta. «Meie seisukoht oli ja on see, et nad olid riigis ajakirjanduslikel eesmärkidel. Nad tuleb vabastada nii ruttu kui võimalik, et nad saaksid jõuda perekondade juurde Rootsis,» seisab valitsusjuhti ametlikus avalduses.

«Valitsus arutab Addis Abebas täna langetatud otsust kahe Rootsi ajakirjaniku Martin Schibbye ja Johan Perssoni üle väga tõsiselt,» lisas Reinfeldt.

Peaministri kinnitusel on Rootsi võtnud toimunu tõttu ühendust Etioopia valitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles