USA pakkus Iraani tankeri kaptenile miljoneid

Copy
Iraani tanker Adrian Darya 1 Gibraltari väinas.
Iraani tanker Adrian Darya 1 Gibraltari väinas. Foto: Reuters / Scanpix

USA kõrge ametnik pakkus isiklikult mitu miljonit dollarit Süüriasse suundumises kahtlustatud Iraani naftatankeri kaptenile, kinnitas Ühendriikide välisministeerium. 

Financial Times kirjutas, et välisministeeriumi koordinaator Iraani küsimustes Brian Hook saatis kapten Akhilesh Kumarile elektronkirju, milles pakkus «häid uudiseid» mitme miljoni dollari näol, kui ta tüürib laeva Adrian Darya 1 riiki, kus selle saab arestida. 

«Me oleme näinud Financial Timesi artiklit ja võime kinnitada, et selles esitatud üksikasjad on täpsed,» ütles täna välisministeeriumi kõneisik.

«Me pöördusime paljude laevakaptenite, aga ka laevandusettevõtete poole, hoiatades neid tagajärgede eest abi osutamise korral välismaisele terroriorganisatsioonile,» lausus ta Iraani eliitüksusele revolutsioonikaardile viidates. 

Adrian Daryat hoiti kuus nädalat kinni Briti ülemereterritooriumi Gibraltari vetes kahtlustatuna kavatsuses tarnida Euroopa Liidu sanktsioone rikkudes naftat Iraanist selle peamisele araabia liitlasele Süüriale.

Gibraltar vabastas USA proteste trotsides varem nime Grace 1 kandnud laeva 18. augustil, olles saanud Teheranilt kirjaliku kinnituse, et see ei seila EL-i sanktsioonide all olevatesse riikidesse.

USA võimud märkisid, et 43-aastane Kumar asus kapteni ametisse Gibraltaril. Kui ta Ühendriikide pakkumisele ei reageerinud, kehtestas USA rahandusministeerium sanktsioonid nii laevale kui Kumarile endale, külmutades kõik varad, mis neil võisid Ühendriikides olla ja kriminaliseerides igasugused finantstehingud nendega. 

Adrian Darya 1 on olnud Gibraltari vetest lahkumise järel raskesti tabatav, liikudes väidetavalt Vahemere idaosas Liibanoni lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles