Raport: Venemaa soojeneb muust maailmast kiiremini (2)

Copy
Põleng Venemaal.
Põleng Venemaal. Foto: Valentin Jegoršin/TASS/Scanpix

Venemaa keskkonnaministeeriumi raporti mustandis märgitakse, et Venemaa soojeneb kliimamuutuste mõjul muust maailmast kiiremini, mis võib tuua kaasa epideemiad ja keskkonnakatastroofid.

«Pikaajaliste mõõtmiste tulemusena saadaolevate andmete põhjal soojeneb Venemaa kliima kiiremini kui globaalne keskmine,» seisab teisipäeval avaldatud Venemaa keskkonnaministeeriumi raportis.

Venemaa temperatuurid on tõusnud 1976. ja 2018. aasta vahel pea kahekordse tempoga võrreldes ülejäänud maailmaga. Eelmine aasta oli Venemaal soojuselt üheksas 1936. aastast alates.

Raportis lisatakse, et eelmisel aastal elas 13,4 miljonit venelast 46 kõrgelt saastatud linnas. Ministeeriumi edetabelit 22 kõige saastunumast linnast juhtisid Siberi linnad, kus elab hinnanguliselt 5,1 miljonit inimest.

Venemaa peaks sel kuul ratifitseerima ajaloolise Pariisi kliimaleppe, milles lepiti kokku 2015. aasta detsembris.

Pariisi kliimaleppe eesmärk on jätta globaalne keskmine soojenemine alla kahe kraadi, ideaalse stsenaariumi kohaselt piiratakse soojenemist 1,5 kraadini Celsiuse järgi. Praeguse tempoga soojeneb maailma kliima 21. sajandi lõpuks vähemalt kolme kraadi võrra.

Kiirem soojenemine viiks teadlaste sõnul kliimasüsteemi tagasipöördumatute muutusteni, mis toob kaasa saagikuse vähenemise, sunnitud migratsiooni, liikide massilise väljasuremise, ökosüsteemide huku ja ühiskondlikud pinged.

Varasemad raportid on ennustanud, et kliimasoojenemine võib tuua Venemaale massiepideemiaid, põua ja näljahädad, kui probleemiga adekvaatselt ei tegeleta.

Arktikas sulav igikelts võib vabastada radioaktiivseid aineid, hoiatas Vene keskkonnaministeerium, samas kui Siberi metsad on üha rohkem ohustatud suurtest põlengutest ning Kaug-Ida ähvardavad ulatuslikumad üleujutused.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles