Erdoğan ähvardas anda Süüria põgenikele loa Euroopasse minna (12)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan neljapäeval Ankaras võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ametnikele kõnet pidamas.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan neljapäeval Ankaras võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ametnikele kõnet pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi avab Süüria põgenikele tee Euroopasse, kui Ankara ei saa rohkem toetust rahvusvaheliselt kogukonnalt, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan neljapäeval.

Türgis elab enam kui 3,6 miljonit Süüria põgenikku. Türgi valitsus on leppinud USA-ga kokku turvatsooni loomises Süüria põhjaosas, kuhu põgenikud saaksid naasta. 

Kui kõnealune turvatsoon reaalsuseks ei saa, siis «me oleme sunnitud avama uksed», ütles Erdoğan pealinnas Ankaras kõnes võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ametnikele. «Te kas toetate või kui ei toeta, siis vabandust, me ei suuda kõike taluda,» lisas ta.

«Kas me peame seda koormat üksi kandma?» küsis president. 

Erdogani sõnul on Türgi kulutanud põgenike võõrustamisele 40 miljardit dollarit. President süüdistas Läänt, iseäranis Euroopa Liitu, oma lubaduste täitmata jätmises. 

2016. aasta märtsis sõlmitud EL-i ja Türgi kokkuleppe järgi lubas Brüssel Türgile kuus miljardit eurot Süüriast riiki saabunud põgenike enda territooriumil hoidmise eest. Erdoğani sõnul on praeguse seisuga Türgile laekunud vaid kolm miljardit eurot. 

«Me oleme võib-olla sunnitud seda tegema (migrantidele väravad avama), et seda (rahvusvahelist toetust) saada,» ütles ta. 

Türgi kardab uute põgenike saabumist Süüriast, kus valitsusväed tungivad edasi viimases oma kontrolli alt väljas olevas provintsis Idlibis. Türgis elab ka sadu tuhandeid migrante Iraagist ja Afganistanist. 

Türgi kavatseb rajada Süüria põhjaossa turvatsooni septembri viimaseks nädalaks, kinnitas Erdoğan. 

Süüria piirkondadesse, mille Türgi 2016. ja 2018. aastal oma kontrolli alla võttis, on naasnud Türgist 350 000 põgenikku, ütles president. 

«Meie eesmärk on asustada vähemalt miljon oma Süüria venda ja õde turvatsooni piki 450-kilomeetrist piiri,» sõnas Erdoğan. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles