Trump näitas briifingul vildikaga võltsitud orkaanikaarti (1)

Copy
Donald Trump orkaanikaardiga.
Donald Trump orkaanikaardiga. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump näitas eilsel briifingul orkaan Doriani teekonda kujutavat kaarti, millele oli vildikaga üks kaar juurde joonistatud.

Eile lõuna paiku pidas president Trump Ovaalkabinetis briifingut orkaan Doriani teemal. Ühel hetkel näitas president riikliku orkaanikeskuse 29. augustist pärinevat kaarti, millel on kujutatud orkaani teekond ja intensiivsus.

Kummalisel kombel oli keegi kasutanud markerit, et lisada eeldatavale orkaani teekonnale kaareke, mis näitab, et orkaan puudutab ka Alabama osariiki ja Florida läänepoolsemat otsa.

Paistab, et kaart võis olla modifitseeritud eesmärgiga kaitsta presidendi varasemaid valeväiteid, milles Trump väitis, et Dorian tabab Alabamat.

Pole teada, kes kaardile lisakaare joonistas, kuid valitsuse ilmaprognooside muutmine on USAs seadusvastane.

Küsimusele muudetud kaardi kohta vastas Trump, et briifingutel on öeldud 95-protsendilise tõenäosusega, et Alabama jääb orkaani teele. Kui presidendilt uuriti, kas keegi on kaardile joonistanud, vastas ta: «Ma ei tea.»

Nädalavahetusel, enne kui orkaan Bahamani ja Ühendriikide rannikuni jõudis, saatis Trump välja ridamisi säutse, millest ühes väitis ekslikult, et orkaan tabab ka Alabamat.

Vaid 20 minutit pärast presidendi potentsiaalselt paanikat külvavat säutsu teatas riikliku ilmateenistuse Alabama osakond: «Dorian EI mõjuta Alabamat. Me kordame, Doriani mõju ei ole Alabamas tunda. Nähtus jääb liiga kaugele itta.»

Kuid Ovaalkabineti briifingul ei tahtnud president oma eksimust tunnistada ja väitis, et esialgse kaardi kohaselt oleks Dorian pidanud Floridat otse tabama, mis oleks Trumpi sõnul paljusid teisi osariike samuti mõjutanud.

Riikliku orkaanikeskuse algne kaart on endiselt internetist leitav ega näita mingit mõju Alabamale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles