Johnsoni sõnul peab Suurbritannia 31. oktoobril EL-ist lahkuma (1)

Copy
Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: POOL / REUTERS

Briti peaminister Boris Johnson ütles neljapäeva õhtul, et Suurbritannia peab lahkuma Euroopa Liidust 31. oktoobril hoolimata tema Brexiti strateegia mahahääletamisest parlamendis. 

«Me peame väljuma EL-ist 31. oktoobril,» ütles Johnson Inglismaa põhjaosas Wakefieldis peetud kõnes. 

Johnsoni valitsus teatas varem neljapäeval, et teeb esmaspäeval uue katse ennetähtaegsed valimised välja kuulutada ning Brexiti küsimuses tekkinud poliitilisest patiseisust välja murda.

Seadusandjad lükkasid kolmapäeval kindlalt tagasi Johnsoni ettepaneku korraldada Brexiti ummikust väljamurdmiseks ennetähtaegsed valimised.

Johnson käis ennetähtaegsete valimiste eelnõu välja pärast seda, kui alamkoda kiitis heaks seaduseelnõu, mille eesmärk on takistada EL-ist leppeta lahkumist.

Valimiste korraldamist toetas 298 rahvaesindajat, samas kui vaja olnuks 434 häält ehk kahekolmandikulist enamust. Ettepaneku vastu oli 56 seadusandjat ning opositsioonilise Tööpartei liikmed ei hääletanud.

Nüüd käivad jutud, et ministrid võivad püüda valimised mõnd teist teed kasutades läbi suruda. Näiteks võidakse esitada lühike seaduseelnõu, mis nõuab vastuvõtmiseks vaid lihtenamust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles