Trudeau: Hiina kasutab inimeste kinnipidamisi poliitilise tööriistana

BNS
Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau esinemas Vancouveris konverentsil Women Deliver.
Kanada peaminister Justin Trudeau esinemas Vancouveris konverentsil Women Deliver. Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS / SCANPIX

Kanada peaminister Justin Trudeau süüdistas neljapäeval Pekingit meelevaldsete kinnipidamiste kasutamises tööriistana oma poliitilise eesmärkide saavutamiseks. 

Lääneriigid on Trudeau sõnul väljendanud muret taktika üle, mida vaatlejad on nimetanud «pantvangidiplomaatiaks». 

Kanada suhted Hiinaga on halvenenud alates detsembrist, kui Vancouveris peeti USA vahistamismääruse alusel Hiina telekomihiiu Huawei finantsjuht Meng Wanzhou. Finantsjuht on ka ettevõtte asutaja tütar. 

Üheksa päeva hiljem pidasid Hiina võimud riigis kinni kaks Kanada kodanikku, endise diplomaadi Michael Kovrigi ja ärimehe Michael Spavori, ja esitasid mõlemale spionaažisüüdistuse. 

Nad on mitme lääneriikide kodaniku seas, kelle Hiina võimud on riigis kinni pidanud. 

«Meelevaldse vahistamise kasutamine tööriistana poliitiliste eesmärkide saavutamiseks, olgu need rahvusvahelised või siseriiklikud, on midagi, mis teeb muret mitte ainult Kanadale, vaid kõigile meie liitlastele,» lausus Trudeau ajalehele Toronto Star. 

Kanada peaministri sõnul on riigid nagu Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja USA «toonitanud, et see ei ole rahvusvahelises kogukonnas vastuvõetav käitumine, sest nad kõik muretsevad selle pärast, et Hiina tegeleb sedalaadi survetaktikatega ka nendega suheldes». 

Trudeau sõnul peavad lääneriigid «välja nuputama, kuidas nendega lävida, kuid me peame oleme ka selgepilgulised selle suhtes, et Hiina mängib väga erinevate reeglite ja põhimõtetega nendest, mida kasutame meie Läänes». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles