New York plaanib rottide vastu võidelda alkoholiga (2)

Copy
Ekomille rotilõks.
Ekomille rotilõks. Foto: Angela Weiss / AFP / SCANPIX

New Yorgis esitleti uut relva võitlemaks linna pikalt vaevava rotiprobleemiga - alkoholi põhjal töötavat lõksu.

New York on üritanud linna vaevava rotiprobleemiga tegeleda üle 355 aasta. Neljapäeval esitleti uut taktikat, millega plaanitakse rottidest lõpuks lahti saada.

Rotilõks nimega Ekomille meenutab välimuselt kappi, see on 60 cm kõrge ning töötab patareidega. Rotid ronivad mööda redelit juurde, kus sensor avab lõksuukse ning rott kukub alkoholilahusesse.

Uue plaani võib kokku võtta sõnaga «uputamine». Lihtsustatult on tegemist ämbriga, kuhu rotid sisse meelitatakse ning kus nad upuvad. Konteineris olev vedelik takistab selle valmistaja Rap Trap Inc-i sõnul rottide liiga kiiret lagunemist ning haisu eraldumist.

Tosin ajakirjanikku oli tunnistajaks, kuidas Brooklyni linnaosavanem Eric Adams demonstreeris neile rõõmsalt plastikkonteineri sisu, kus ujusid rotilaibad.

«Mõnikord pead seda ise nägema, et saada šokiefekti,» ütles Adams.

Töötaja korjab pressikonverentsi ajal rotikorjuseid uue rotilõksu konteinerist. 
Töötaja korjab pressikonverentsi ajal rotikorjuseid uue rotilõksu konteinerist. Foto: Angela Weiss / AFP / SCANPIX

Adamsi sõnul plaanitakse paigaldada uued rotilõksud, mille hind jääb 300-400 dollari vahele, mitmesse paika Brooklynis. Kui need on efektiivsed, siis võidakse need kasutusele võtta terves linnas.

Programm on juba jõudnud ka esimese probleemini. Pilootprojektis paigaldati Brooklyni linnaosavalitsuse hoone lähedale viis lõksu, kuid ühe lõksu suutis rikki ajada üks väga suur rott.

Katseperioodil püüti kokku 107 rotti. Linnaosavanem Adams ütles, et testid on nõnnestunud ning nüüd paigaldatakse lõkse Brooklyni kõige rotirohkematesse piirkondadesse.

Päevas helistavad tuhanded New Yorgi elanikud linna terviseametisse, et anda teada rottidest. Adamsi sõnul vaevleb New York «rotikriisi» käes ning kahjurid traumeerivad paljusid perekondi.

«New Yorgi elanikud peavad aru saama, et ka neil on osa selle probleemi lahendamisel,» ütles Adams ja rõhutas, et inimesed peavad rohkem tähelepanu pöörama ka prügikäitlemiskultuurile.

Uus lõks peaks olema keskkonnasõbralik ja ohutu. «See on alkoholi-, õli- ja äädikapõhine segu,» ütles Peter Golia, kes on rotipüügiga tegeleva ettevõte Rat Trap Distribution juht. «Seda võib isegi juua – see ei tapa. Noh, ehk teeb vaid natuke haigeks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles