ÜRO: Põhja-Korea tuumaprogramm jätkub

Copy
Põhja-Korea raketikatsetus 9. augustil 2019.
Põhja-Korea raketikatsetus 9. augustil 2019. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea on jätkanud oma tuumarelvade arendamist ja väldib sanktsioone, teatas ÜRO äsja avaldatud raportis.

Pyongyang kuulutas mullu välja tuumakatsetuste ja kaugmaarakettide katsetuste moratooriumi ning lubas lammutada Punggye-ri tuumapolügooni, sest seda ei olevat enam vaja.

Neljapäeval avaldatud ÜRO raportis leiti, et hoolimata neist käikudest ei ole Põhja-Korea lõpetanud tuumarelvade arendamist.

«Korea Demokraatliku Rahvavabariigi tuumaprogramm jätkub hoolimata tuumakatsetuste puudumisest ja Punggye-ri polügooni sulgemisest,» öeldi raportis.

USA president Donald Trump on proovinud sobitada suhteid Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga veenmaks teda loobuma oma tuumaarsenalist. Seni pole see vilja kandnud.

Kõnelused kahe riigi vahel on tupikus olnud alates nurjunud tippkohtumisest veebruaris Hanois.

Üheks komistuskiviks Hanoi kohtumisel sai Põhja-Korea tuumaprogrammi keskmes oleva Yongbyoni kompleksi tulevik.

Üks ÜRO liikmesriik «leidis, et Yongbyoni uraani rikastamise rajatis tegutseb endiselt», kirjutati raportis.

Septembrist augustini ei olnud märke, et Yongbyoni peamine reaktor oleks töös olnud, kuid «kergvee reaktori ehitus jätkub ning hooti märgati tegevust radiokeemia laboratooriumis».

Trump on tuumakatsetuste ja pikamaa ballistiliste rakettide katsetuste lõppemist esitlenud ühe oma suurima diplomaatilise saavutusena.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel teinud aga ridamisi lühimaarakettide katsetusi. USA president nimetas neid tavapäraseks ja ütles, et tal pole sellega probleeme.

Viimaste katsetustega näitas Põhja-Korea, et see suudab «luua olulisi raketisüsteemide komponente, nende seas tahke raketikütuse tootmine ja võimekus tungida läbi raketitõrje süsteemidest», kirjutati ÜRO raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles