USA hinnangul pettis Mugabe oma rahva lootusi

Copy
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: Xu Lingui / ZUMAPRESS.com

USA välisministeerium tegi reedel avalduse seoses 95-aastase ekspresidendi Robert Mugabe surmaga, milles märkis, et endine riigipea pettis oma rahva lootusi.

"Robert Mugabe aitas Zimbabwe vabastada, kuid tema inimõigusrikkumised ja majanduse oskamatu juhtimine viisid miljonite vaesumiseni, mis pettis inimeste lootusi oma riigile," ütles USA välisministeeriumi eestkõneleja Morgan Ortagus.

Endine koloniaalvalitseja Ühendkuningriik teatas reedel pärast pikaajalise presidendi surma, et  Zimbabwe rahvas kannatas Mugabe võimu all liiga kaua.

"Me väljendame oma kaastunnet neile, kes leinavad Robert Mugabe surma. Samas, zimbabwelased kannatasid liiga kaua Mugabe autokraatse rolli tõttu," teatas Briti välisministeerium avalduses.

Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa kuulutas Mugabe reedel seevastu rahvuskangelaseks ja ütles, et riik leinab teda kuni matusteni.

"(Võimuerakond) Zanu-PF kohtus ja andis talle rahvuskangelase staatuse, mida ta on suuresti ära teeninud," ütles Mnangagwa riigitelevisioonis edastatud pöördumises.

Vene president Vladimir Putin avaldas sügavat kaastunnet seoses Zimbabwe endise presidendi Robert Mugabe surmaga, märkides tema isiklikku panust võitlusse selle riigi iseseisvuse eest ja sõbralike suhete arendamisse Venemaaga.

"Venemaal jäädakse Mugabet mäletama meie riikide sõbralike suhete arendamise järjekindla pooldajana, kes tegi palju meie kahepoolse vastastikku kasuliku koostöö arendamiseks," seisis telegrammis.

Hiina avaldas austust endisele presidendile Mugabele nimetades teda "rahvusliku vabastusliikumise väljapaistvaks juhiks ja poliitikuks".

Hiina oli üks aastatel 1980-2017 Zimbabwet valitsenud Mugabe kindlamaid toetajaid. Mugabe surmast 95. eluaastal teatas reedel Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa.

"Mugabe oli väljapaistev rahvusliku vabastusliikumise liider ja Zimbabwe poliitik," ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang.

"Kogu elu kaitses ta kindlalt oma riigi suveräänsust, astus vastu välisriikide sekkumisele ning edendas aktiivselt Hiina-Zimbabwe ja Hiina-Aafrika sõprust ja koostööd," lausus Shuang. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles