USA: Põhja-Korea blokeerib tuumakõneluste taasalustamist

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un osales isiklikult uue "supersuure" raketiheitja katsetusel.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un osales isiklikult uue "supersuure" raketiheitja katsetusel. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Korea peab lõpetama tuumakõneluste blokeerimise USA-ga enne, kui on liiga hilja, ütles Ühendriikide erisaadik Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun reedel Michigani ülikoolis peetud kõnes.

«Kui me tahame saavutada edu, peab Põhja-Korea heitma kõrvale takistuste otsimise läbirääkimistele ning selle asemel taotlema võimalusi suhtlemiseks, kuni see võimalus on veel olemas,» ütles Biegun.

USA välisministeerium avaldas tema esinemise teksti laupäeval.

Põhja-Korea ja USA alustasid ajaloolist dialoogi pärast seda, kui Ühendriikide president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un 2018. aasta juunis Singapuris kohtusid.

Teine tippkohtumine tänavu veebruaris Vietnamis Hanois lõppes kokkuleppeta.

Trump ja Kim kohtusid ka juunis kaht Koread eraldavas demilitariseeritud tsoonis ja leppisid kokku dialoogi taasalustamises, kuid kõnelused pole veel alanud.

Põhja-Korea on viimastel nädalatel korraldanud mitu lühimaaraketi katsetust, mida USA ametnikud on nimetanud provokatsioonideks. Trump on ise hoidunud neid kritiseerimast.

«Me oleme Põhja-Koreale selgeks teinud, et me oleme valmis suhtlema niipea, kui neilt kuuleme. Me oleme valmis, kuid me ei saa seda ise teha,» seletas ta ja lisas, et käima tuleks lükata intensiivsed läbirääkimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles