Adrian Bachmann: geopoliitiliselt on maailmas hetkel toimumas tektooniline nihe – Hiina on selgelt USAd troonilt tõukamas (11)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Jüaanid ja dollarid.
Jüaanid ja dollarid. Foto: STR / AFP

«Ameerika Ühendriigid ei ole enam maailma kõige suurem majandus – kui me võtame siseriiklikku kogutoodangut, mis on kalibreeritud reaalse ostujõuga,» ütles majandusanalüütik Adrian Bachmann oma esimeses pikemas intervjuus  raadio Kuku saatele «Neeme Raud. Siin».

«Muutused, mis on toimunud maailma majanduses viimase 40 aastaga, on tõepoolest olnud tektoonilised. Kui vahetult pärast Teist maailmasõda, mil praegune maailma rahandussüsteem loodi, oli üks fundamentaalsetest põhjustest, mis tagas Ameerika Ühendriikide dollarile staatuse maailma baasvaluutana, USA tööstuslik-majanduslik dominants. Kui toona andis USA umbes poole maailma SKTst, siis antud hetkel on see näitaja, ostujõu näitajaga kalibreeritult, langenud – kui ma nüüd õigesti mäletan siis umbes 15 protsendi juurde. Samal ajal Hiinal on see tõusnud 18 protsendi juurde. Põhimõtteliselt Hiinast on saanud de fakto maailma sepikoda, maailma kaugelt kõige suurema tööstuspotentsiaaliga riik ning olukord, kus maailma de fakto kõige suurem majandus annab vaid kaks protsenti maailma reservvaluutast, on anomaalne ning ei saa jääda püsima.»

Pikemalt analüüsiski Bachmann seda, et seni maailma baasvaluutaks olnud USA dollari troon on nähtavalt hakanud kõikuma. Kiireid muudatusi muidugi ei tule, sest see ei ole ühegi globaalturu osalise huvides, ent Hiina valuuta roll on muutumas üha suuremaks.

Ebastabiilsetel aegadel maailma majanduses vaadatakse Bachmanni sõnul taas üha ühe konstantse väärtuse – kulla poole.

Adrian Bachmann on ASi Tavid uute turgude peaanalüütik investeerimiskulla valdkonnas. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, õppinud EBSi magistriõppes ärijuhtimist ning töötanud 10 aastat luureanalüütikuna Välisluureametis ja NATO peakorteris. Tema huviks on majanduslike, poliitiliste ja julgeolekualaste protsesside ning nende omavaheliste seoste mõistmine nii globaalsel, regionaalsel kui ka riiklikul tasandil.

Bachmanni pikemat intervjuud raadio Kuku saatele «Neeme Raud. Siin» saab kuulata siit.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles