Venemaa ja Ukraina astusid sammu rahu suunas

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal) surumas kätt vangistusest vabanenud režissööri Oleg Sentsoviga.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (paremal) surumas kätt vangistusest vabanenud režissööri Oleg Sentsoviga. Foto: Efrem Lukatski/AP/Scanpix

Üleeile maandusid pea samal ajal kaks lennukit – üks Moskvas ja teine Kiievis. Mõlemast lennukist väljunud 35 inimese sammud vastavalt Venemaa ja Ukraina pinnal võisid aga olla väga tähenduslikud.

Lõpule viidi kokku 70 kinnipeetavat puudutanud vangide vahetus Ukraina ja Venemaa vahel, mida nii Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kui ka Venemaa president Vladimir Putin pidasid esimeseks sammuks suhete paranemise suunas. Sama lootsid ka suurriigid ning rahvusvahelised organisatsioonid, kes avaldasid lootust, et tegu on läbimurdega konflikti lahendamisel.

Üleeile õhtul omavahel telefonitsi suhelnud Zelenskõi ja Putin nõustusid Ukraina presidendi kantselei teatel arutama lähiajal uue võimaliku Normandia formaadis tippkohtumise pidamist, mille Prantsusmaa president Emmanuel Macron tahaks korraldada juba sel kuul.

Kiievis Borõspili lennuväljal koju naasnud vange tervitanud president Zelenskõi jaoks oli vahetus suur kordaminek, sest varasema poliitilise kogemuseta endine koomik ja näitleja lubas kevadise valimiskampaania käigus Ukraina vangid Venemaa vanglatest tagasi koju tuua. «Me oleme astunud esimese sammu. Peame astuma kõik vajalikud sammud, et lõpetada see kohutav sõda,» vahendas AFP Zelenskõi sõnu. President lubas tagasi saada ka Ukraina territooriumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles