Trump sai vabariiklaste presidendivalimiste eelvalimistele uue rivaali (1)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

Vabariiklane Mark Sanford, endine Lõuna-Carolina osariigi kuberner ja kongresmen, kandideerib oma erakonna presidendivalimiste eelvalimistel teist ametiaega taotleva presidendi Donald Trumpi vastu.

«Tulin siia teile nüüd ja praegu ütlema, et kavatsen kandideerida,» ütles Sanford usutluses saatele Fox News Sunday.

Sanfordilt küsiti, miks ta kandideerib erakonnakaaslaste seas populaarse presidendi vastu.

«Arvan, et peame arutama, mis see tähendab olla vabariiklane. Arvan, et oleme Vabariikliku Parteina ära eksinud,» vastas ta. «President on ise ennast nimetanud võlakuningaks, ta tunneb end hästi ja mugavalt võlatasemega, mis minu arvates viib meid lõppastmes vales suunas.»

Sanford teatas otsusest ajal, mil mõnede osariikide vabariiklastest ametnikud mõtlevad 2020. aasta eelvalimised tühistada. Osariikide seas on Nevada, Arizona ning Sanfordi koduosariik Lõuna-Carolina.

Fox Newsi ajakirjanik küsis Sanfordist, kas ta tõesti arvab, et suudab Trumpi seljatada. Sanford vastas: «Iial ei tea.»

«Esitan oma eesmärgid, põhieesmärgid, millega ütlen, et lähme ja vähemalt üritame suruda peale arutelu asjadest, mida selles presidendivalimiste tsüklis ei käsitleta,» lisas ta. «Selles debatis on puudu aus ja tõeline arutelu võlakoormast ja eelarve puudujäägist.»

59-aastane Sanford on kritiseerinud Trumpi pikalt. Eelmise presidendikampaania ajal kahtles ta pidevalt Trumpi ajendites ja oskustes ning nimetas Trumpi kandidatuuri «eriti kibedaks tabletiks, mis tuleb alla neelata».

Ta oli Lõuna-Carolina kuberner 2003.-2011. aastal ning korduvalt ka kongresmen esindajatekojas, kuid kaotas 2018. aastal erakonnasisesed eelvalimised.

Sanfordi kandideerimine presidendiks pani mõned Lõuna-Carolina poliitikavaatlejad kohe kulme kergitama. Nende arvates üritab Sanford taas tuhast tõusta ning otsib seepärast iga hinna eest avalikkuse tähelepanu.

Sanfordist sai kolmas Trumpi vastu kandideeriv vabariiklane. Teised kaks on endine kongresmen ja Teepartei liikumise käremeelne liige Joe Walsh ning endine Massachusettsi kuberner William Weld.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles