IAEA: Iraan paigaldab võimsamaid tsentrifuuge

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ja Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektori kohusetäitja Cornel Feruta pühapäeval Teheranis.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ja Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peadirektori kohusetäitja Cornel Feruta pühapäeval Teheranis. Foto: Vahid Salemi/AP/Scanpix

ÜRO tuumaagentuur kinnitas esmaspäeval, et Iraan on 2015. aasta tuumaleppe ümber süvenevas vastasseisus asunud paigaldama võimsamaid tsentrifuuge. 

IAEA «on tõendanud, et paigaldatud või paigaldamisel on järgmised tsentrifuugid: 22 IR-4, üks IR-5 ja kolm IR-6», teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) esmaspäeval.

Tuumaagentuuri teatel on tsentrifuugid paigaldatud Natanzi rajatisse ning «kõik paigaldatud tsentrifuugid on valmis katsetamiseks UF6-ga (uraan heksafloriidiga), kuigi ühtki neist ei ole 7. ja 8. septembril UF-ga katsetatud».

«Iraan teavitas IAEA-d 8. septembriga dateeritud kirjas, et taastab torustiku 164 IR-4 tsentrifuugist ja 164 IR-2m tsentrifuugist koosnevate kaskaadide loomiseks,» märkis tuumaagentuur.

IAEA kinnitas tsentrifuugide paigaldamist päev pärast seda, kui Iraan teatas Euroopa suurriikidele, et need ei ole jätnud Teheranile teist teed kui taganeda oma tuumaleppega seotud lubadustest. 

Laupäeval teatas Iraani tuumaagentuur, et kõrgtehnoloogilised tsentrifuugid alustasid laupäeval tööd rikastatud uraani varude suurendamiseks, lisades, et riigil on võimekus rikastada uraani üle 20 protsendi määra. 

Analüütikute sõnul on 20 protsendi ulatuses rikastatud uraan tehnilises mõttes lähedal 90 protsendi ulatuses rikastatud uraanile, mida saab kasutada ka relvade ehitamiseks.

Sisse lülitati 20 IR-4 ning 20 IR-6 tsentrifuugi, ütles Iraani aatomienergiaagentuuri direktor Behrouz Kamalvandi pressikonverentsil Teheranis. 

Tegemist on Iraani kolmanda sammuga 2015. aasta tuumaleppest taganemisel pärast USA ühepoolset väljaastumist.

Iraan on juba ületanud tuumaleppes sätestatud rikastatud uraani varudele ning rikastusastmele kehtinud piirid. 

Aasta eest astus USA ühepoolselt Iraaniga sõlmitud tuumaleppest välja ning kehtestas riigile uuesti karmid majandussanktsioonid. Tuumaleppe Euroopa osapooled - Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit - püüavad lepet iga hinna eest säilitada. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles