Norrat on tabanud salapärane koerataud

Copy
Norra teadlane ja patoloog Helene Wisløff analüüsimas Oslo Veterinaarinstituudis koeraverd. Norras on viimasel ajal salapärase taudi tagajärjel surnud 25 koera.
Norra teadlane ja patoloog Helene Wisløff analüüsimas Oslo Veterinaarinstituudis koeraverd. Norras on viimasel ajal salapärase taudi tagajärjel surnud 25 koera. Foto: EPA/Scanpix

Norra koeri on tabanud salapärane ja aeg-ajalt surmaga lõppev haigus, mille tõttu on palutud omanikel piirata koerte vahelist kontakti.

Umbes 200 koeral on viimasel paaril nädalal ilmnenud sarnased sümptomid: verine kõhulahtisus, oksendamine ja väsimus. Hukka on saanud umbes 25 koera, teatas Norra veterinaarinstituut esmaspäeval.

Arv on hinnanguline, sest Norras ei ole riiklikku registrit.

«See ei tähenda tingimata seda, et see oleks sama haigus. On palju koerahaigusi, mis selliseid sümptomeid põhjustavad,» ütles instituudi pressiesindaja Asle Haukaas AFP-le.

Kümne koera lahkamine näitas tõsist soolepõletikku ja viiel neist oli «ebanormaalselt kõrge» bakterite clostridium perfringensi ja providencia alcalifaciensi tase.

Haigust on täheldatud eelkõige Oslo piirkonnas, kuid üksikuid juhtumeid on esinenud ka mujal riigis.

Ametivõimud on ärgitanud omanikke hoidma oma koeri rihma otsas ja piirama kokkupuudet teiste koertega. Paljud koeraomanikud on lõpetanud oma lemmikutega avalikes kohtades liiklemise ja tühistatud on hulk koeranäitusi.

Sotsiaalmeedias ringleb taudi kohta mitu teooriat, nende seas viirus, bakter, toidumürgitus ja isegi tahtlik mürgitamine.

«Mis on natuke kummaline, on see, et see haigus on tabanud üpriski suurt hulka muidu terveid koeri väga lühikese aja jooksul ja kiiresti,» ütles Norra toiduohutusameti ametnik Ann Margaret Grøndahl.

Veterinaarinstituut on välistanud salmonella, kampülobakteri ja võimaluse, et koerad on manustanud rotimürki.

Koeraomanikel on palutud lemmikloomad sümptomite ilmnemisel otsekohe loomaarsti juurde viia.

Praegu ei ole märke, et haigus võiks kanduda üle inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles