USA kutsus tagasi Kremlis tegutsenud spiooni

Copy
Vene riigipea Vladimir Putin ja USA president Donald Trump.
Vene riigipea Vladimir Putin ja USA president Donald Trump. Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS / Scanpix

Ameerika Ühendriigid kutsusid võimaliku ohu tõttu Venemaalt tagasi luureallika, kes oli kõrgetesse Kremli ringkondadesse infiltreerunud.

2017. aastal toimunud tagasikutsumisega kursis olev USA luureallikas märkis, et osaliselt kutsuti luuretöötaja Venemaalt tagasi president Trumpi ja tema administratsiooni korduvate eksimuste tõttu luureandmete käsitlemisel ning kartuses, et Kremli võrgustikesse infiltreerunud spioon paljastatakse.

Otsus venelasest luuretöötaja tagasi kutsuda langetati pärast 2017. aasta mais toimunud kohtumist, kus Trump arutas Ovaalkabinetis Vene välisministri Sergei Lavrovi ja toonase suursaadiku Sergei Kisljakiga salastatud informatsiooni. Kõnelaune informatsioon puudutas Islamiriigi tegevust Süürias ning see oli saadud Iisraelilt.

Trumpi tegevus luureandmete paljastamisel Venemaale pani luurekogukonda võimalikke riske ümber hindama, teatas allikas CNN-ile.

Toonane CIA direktor Mike Pompeo märkis pärast kohtumist ühele Trumpi administratsiooni vanemametnikule, et Venemaa salastatud allika kohta on lekkinud liiga palju infot. Seetõttu otsustas USA Kremli allika tagasi kutsuda.

USA luureametniku sõnul olid hakanud levima meedias spekulatsioonid võimaliku Kremli luureallika kohta. Ametnik ei täpsustanud luureallika tagasikutsumisega seotud meediakajastust ning CNN-il ei õnnestunud vastava sisuga artikleid leida.

Mõni nädal pärast luureametniku tagasikutsumist kohtus Trump Hamburgi G20 kohtumisel eraviisiliselt Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Ebahariliku sammuna konfiskeeris president nendega ruumis viibinud tõlgi märkmed.

Hiljem väljendasid mõned USA luureallikad muret, et Trump võis eksida salastatud informatsiooni käsitlemise reeglite vastu ja arutada tahtlikult või tahtmatult salastatud materjali Putiniga.

Teave salajase Kremli allika kohta oli USA valitsuse ja luure tasandil rangelt piiratud. Ühe luureallika sõnul pole tagasi kutsutud isikule Vene valitsuses alternatiivi, mis puudutab Putini kohta käivat informatsiooni.

«Selle mõju võib olla suur, sest selliseid allikaid on keeruline arendada, eriti Venemaal, kus järelevalve ja julgeolek on nii range,» lausus endine USA luure vanemametnik CNN-ile. «Sellist võimekust ei saa tekitada üleöö.»

Otsus allikas Venemaalt eemaldada oli kuudepikkuse kaalumise tulemus. USA luureametnikud väljendasid juba Barack Obama administratsiooni lõpus muret kõnealuse spiooni turvalisuse üle. Üks faktor oli ka spiooni pikk koostöö USA-ga.

President Trumpi ja käputäit valitud Valge Maja ametnikke teavitati enne allika tagasitoomist Venemaalt. Detailid allika väljaviimise ja tema asukoha kohta on salastatud.

Valge Maja sõnul on väited luureallika tagasikutsumisest väärad ning see võib seada ohtu inimeste elud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles