Briti alamkoja spiiker paneb lähinädalatel ameti maha (3)

Copy
Esmaspäeval tagasiastumisest teatanud Briti parlamendi alamkoja konservatiivist spiiker John Bercow, kes on selles ametis olnud viimased kümme aastat.
Esmaspäeval tagasiastumisest teatanud Briti parlamendi alamkoja konservatiivist spiiker John Bercow, kes on selles ametis olnud viimased kümme aastat. Foto: Reuters/ScanPix

Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow teatas esmaspäeval, et paneb lähinädalatel ameti maha. 

Konservatiiv Bercow ei kavatse enda sõnul tagasivalimist taotleda, kui alamkoda peaks esmaspäeval hääletama ennetähtaegsete valimiste korraldamise poolt 15. oktoobril.

Ta ütles, et paneb uute valimiste korral ameti maha enne valimiskampaania algust ja lahkub igal juhul 31. oktoobril, kui alamkoda uusi valimisi välja ei kuuluta. 

Suurbritannia peaks praeguse ajakava järgi 31. oktoobril Euroopa Liidust lahkuma. 

Alates 2009. aastast Briti alamkoja spiikrina töötanud Bercow lahkub enda sõnul nii spiikri- kui ka parlamendiliikme ametist. 

Bercow on vihastanud konservatiivide valitsust mitme otsusega lubada seadusandjatel parlamendi päevakord enda kontrolli alla võtta, et mõjutada riigi otsuseid EL-ist lahkumise küsimuses. 

Esmaspäeva õhtul jõustub Johnsoni algatatud parlamendi töökatkestus, mis kestab 14. oktoobrini. Enne seda hääletab alamkoda teist korda ennetähtaegsete valimiste korraldamise üle. 

Bercow'd tuntakse enim sõnakuulmatute alamkoja saadikute korralekutsumise eest röögatustega «Kord! Kord!» ning teda ärritavate saadikute humoorika nuhtlemise poolest.  

Ta on püüdnud parlamenti moderniseerida, loobudes spiikri traditsioonilistest rõivastest ülikonda katva lihtsa rüü kasuks, ja püüdes muuta alamkojas töötamise äsjasünnitanud naissaadikute jaoks lihtsamaks. 

Kriitikute sõnul on Bercow aga pompöösne, Brexiti-vastaste saadikute poole kaldu ja oma hääle kõlasse ülearu kiindunud.

Spiikri sõnul tähendab tema lahkumine, et saadikud saavad enne seda mingisuguse ettekujutuse sellest, kes võiks tema mantlipärijaks saada. 

Bercow hinnangul on spiikrivahetust parem läbi viia enne kui pärast valimisi, kui uued saadikud võivad langeda uue spiikri valimisel oma erakonna mõju alla. 

«Ma olen püüdnud suurendada selle seadusandliku koja suhtelist võimu, mille eest ei kavatse ma mingil juhul vabandada,» lausus Bercow parlamendisaadikutele. 

Tema sõnul on alamkoda «suurepärane koht, kus on ülekaalukas enamuses inimesed, kes lähtuvad oma arusaamast rahvuslikust huvist, avalike hüvede tajust ja kohusest mitte delegaatide, vaid esindajatena teha seda, mis on nende hinnangul meie riigi jaoks õige». 

«Me kahandame selle parlamendi väärtust omal riisikol,» lausus Bercow. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles